De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vrije ruimte

Hoe een retraite in jaar 3 spiritueel vormend kan zijn

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Vrije ruimte

Hoe een retraite in jaar 3 spiritueel vormend kan zijn

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De academie Theologie van de Christelijke Hogeschool in Ede zet zich in om meer aandacht te besteden aan de spirituele vorming van haar studenten. In dat kader is het idee ontstaan een retraite op te nemen in het studieprogramma van jaar 3. Uit die wens is de onderzoeksvraag ontstaan: ‘Hoe kan een retraite spiritueel vormend zijn voor derdejaarsstudenten GPW aan de CHE?’
De studenten komen in aanraking met veel nieuwe inzichten, kennis en werelden. Zij missen echter vrije ruimte, los van prestatiedruk, om dit alles te verwerken, bindingen aan te gaan en stil te kunnen staan bij Gods weg met hen persoonlijk. Naast die vrije ruimte hebben zij gidsende docenten nodig, die hen laten zien hoe zij theologie met hun persoonlijk leven integreren.
Een retraite kan helpend zijn. Het is een vorm van onthouding, biedt ruimte voor reflectie en is specifiek gericht op Gods weg met iemand persoonlijk. Een retraite vraagt daarnaast begeleiding. Daarin ligt een mogelijkheid om geestelijk verbinding te maken tussen studenten en docenten.
Om een retraite daadwerkelijk bij te laten dragen aan de spirituele vorming van studenten, is het van belang dat het individuele karakter gewaarborgd wordt en dat de retraite onderdeel is van een vormende lijn door de hele opleiding. Daarnaast dient er sprake te zijn van terugtrekking uit de dagelijkse gang van zaken, zowel fysiek als psychisch. Op deze manier kan er écht vrije ruimte ontstaan, gericht op de ontmoeting en de persoonlijke weg met God.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk