De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Excellente invloed?!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Excellente invloed?!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek staat de invloed van het programma Excellente Zorg op het verpleegkundig eigenaarschap ten aanzien van het werken met kwaliteitsindicatoren centraal. Het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein werkt sinds enkele jaren met dit programma. Het programma Excellente Zorg is afgeleid van het Amerikaanse concept ‘Magnet Hospitals’. Aanleiding voor dit onderzoek is de onbekendheid van de invloed van het programma Excellente Zorg dat mogelijk bijdraagt aan het verpleegkundig eigenaarschap ten aanzien van het werken met kwaliteitsindicatoren. Een toename van verpleegkundig eigenaarschap kan een verbetering van kwaliteit van zorg teweegbrengen.
In dit onderzoek wordt antwoord gegeven op de volgende vraag: Wat is de invloed van het programma Excellente Zorg op het verpleegkundig eigenaarschap ten aanzien van het werken met kwaliteitsindicatoren? Het onderzoek is kwalitatief van aard, omdat de ervaring van verpleegkundigen centraal staat. Deze ervaringen zijn achterhaald door middel van twaalf interviews op afdeling G3.
In het onderzoek is het volgende naar voren gekomen. De invloed van het programma Excellente Zorg op het verpleegkundig eigenaarschap ten aanzien van het werken met kwaliteitsindicatoren wordt in beperkte mate ervaren door de verpleegkundigen. De diverse opvattingen over het programma Excellente Zorg leiden tot een verscheidenheid aan ervaren invloeden. Tevens resulteren de uiteenlopende opvattingen over verpleegkundig eigenaarschap in verschillende behoeften aan invloed van het programma Excellente Zorg. De mogelijke invloed van het programma Excellente Zorg is zowel in de literatuur als in de interviews gevonden. Verpleegkundig eigenaarschap wordt, volgens verpleegkundigen, bevorderd wanneer zij meer betrokken worden bij de kwaliteitsindicatoren.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheidszorg
PartnersSt. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk