De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

Stichting MEE Midden Holland heeft onderzoek laten doen naar relationele problemen als gevolg van intelligentieverschil. Aanleiding voor dit onderzoek zijn signalen van de normaal begaafde partners van de licht verstandelijke beperkte cliënten van Stichting MEE Midden Holland. Het zijn signalen van overbelasting, eenzaamheid en emotionele problemen.

Uit het onderzoek is gebleken dat deze relaties en de bijbehorende moeiten niet zijn beschreven in de literatuur. Organisaties als het Landelijk Kenniscentrum LVG en Bosch en Suykerbuyk, Adviesbureau en Trainingscentrum in seksualiteitsvraagstukken voor mensen met een verstandelijke beperking zeggen deze doelgroep niet in beeld te hebben en benoemen het onderzoek als vernieuwend. Er is daarom een vergelijkingsonderzoek gedaan naar de verschillen in ontwikkeling van beide partners. Ook zijn de balans van geven en nemen, vanuit de contextuele benadering, en het aspect verlies meegenomen in het onderzoek.

De consulenten van Stichting MEE Midden Holland zijn bevraagd op hun zicht op het welbevinden van de normaal begaafde partners en hun manier van omgaan met hen. Verder zijn er 7 diepte-interviews gehouden met deze partners. Hieruit is gebleken dat er zowel op cognitief, sociaal en emotioneel functioneren grote verschillen in ontwikkeling zijn. Deze verschillen leveren bij het samenleven problemen op. De problemen groeien als er kinderen in het gezin komen en tijdens de tienerleeftijd wordt vaak een beroep gedaan op professionele hulpverlening. Er is regelmatig sprake van parentificatie onder de kinderen in deze gezinnen. De steun vanuit het netwerk blijkt erg gering te zijn.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn diverse aanbevelingen gedaan aan Stichting MEE Midden Holland. Het zijn aanbevelingen geschreven naar aanleiding van de wensen van de normaal begaafde partners tot ondersteuning. Deze wensen gaan over psycho-educatie betreffende de betekenis van een verstandelijke beperking, de manier van communiceren tussen de partners en de begeleiding van de kinderen. De partners geven aan behoefte te hebben hun verhaal te kunnen doen. Zij hebben moeite met het uiten van emoties over de situatie en vragen om handvatten voor het begeleiden van hun kinderen als er emotionele schade is ontstaan.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk