De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

“Ik stop er mee, ik ga weg…”

Over het voortijdig uitvallen uit de behandeling in de Jeugdkliniek in Tiel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

“Ik stop er mee, ik ga weg…”

Over het voortijdig uitvallen uit de behandeling in de Jeugdkliniek in Tiel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Welke factoren dragen bij aan het besluit van jongeren tussen 12 en 23 jaar met verslavingsproblematiek, die zijn opgenomen in de jeugdkliniek van IrisZorg en die behandeld worden volgens de ACRA methode, om de behandeling af te ronden of om de behandeling voortijdig te verlaten?

Deze vraag hebben wij beantwoord door in eerste instantie een literatuurstudie te doen, naar de ontwikkelingstaken, -fasen en gedragspatronen van jongeren. Wij keken naar de ACRA en zochten wat er al bekend was over voortijdige uitval. Middels interviews hebben wij gezocht naar factoren die bijdragen aan voortijdige uitval.

Medewerkers zien factoren die bijdragen aan het besluit om de behandeling of voortijdig te verlaten of af te ronden, met name de houding van de jongere is hierin een belangrijke. Daarnaast is ook de aansluiting van de medewerkers belangrijk. Veiligheid in de groep en de regels in de kliniek zijn ook factoren die volgens de medewerkers een rol spelen.

De jongeren vinden inderdaad de regels een belangrijk aspect is in de behandeling. Zij geven aan dat zij de vrijheid missen en dat zij daardoor de behandeling zouden willen verlaten. Ook de manier waarop de medewerkers met de jongeren omgaan en hoe zij aansluiten bij de jongeren is een belangrijke factor die kan bijdragen aan voortijdige uitval. De houding van henzelf noemen de jongeren zelf ook als belangrijke factor.

In het werkstuk is een uitgebreide resultatenanalyse en conclusie te vinden. Wij verwijzen u voor het volledige verhaal graag naar ons werkstuk.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
AfdelingAcademie Sociale Studies
PartnersIrisZorg; Jeugdkliniek te Tiel
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk