De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mandaat en evaluatie van de Raad van Vorming & Toerusting

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Mandaat en evaluatie van de Raad van Vorming & Toerusting

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Leren met hart, hoofd en handen voor het leven als gelovige is niet vanzelfsprekend. Daartoe vormen en toerusten, vanuit de kerk, biedt een complexe uitdaging. De Hervormde gemeente in Heerde heeft sinds 2014 een Raad van Vorming & Toerusting (RVT) die medeverantwoordelijk is voor geloofsverdieping onder de gemeenteleden.
Hoe evalueren de “herders van de kudde”, de wijkkerkenraden, het huidige aanbod van deze Raad? Welke prioriteiten stellen zij voor en wat verstaan zij onder geloofsverdieping in de gemeente van Christus?
Het uitgevoerde kwantitatieve en deels kwalitatieve onderzoek toont aan dat de wijkkerkenraden grotendeels tevreden zijn over de bekendheid, samenhang en kennisoverdracht van het huidige aanbod. Ten aanzien van de samenhang worden wel enkele kritische kanttekeningen geplaatst en geloofsleren gaat, naar de mening van kerkenraadsleden en de onderzoeker, naast kennis óók om vaardigheden en houding. Het onderzoeksrapport zet daarom leermodellen, -vormen en functies uiteen voor leren met hart, hoofd én handen. Voor jong en oud. Zeker het leren onder jongvolwassenen en dertigers wordt bevorderd door meer toepassingsgerichte, persoonlijke en dialogische leeromgevingen. Er wordt een werkwijze voorgesteld voor het maken van keuzes (welke onderwerpen?) en vormgeven van het geloofsleren.
Geloofsverdieping wordt concreter omschreven als ‘geloofsgehoorzaamheid leren’: het nieuwe schepping-zijn in Christus ontdekken, aanwennen en leven. Geloofsgehoorzaamheid staat in het kader van verbond, genade en Koninkrijk. Deze begrippen helpen een wettische en activistische benadering tot geloofsleren te vermijden.
Wat betreft de vraag naar prioriteiten komen de wijkkerkenraden gezamenlijk uit op de thema’s geloofsopvoeding, gezin, ethiek en bijbelstudie.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
PartnersHervormde Gemeente Heerde
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk