De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Op zoek naar inzicht

Een onderzoek naar de effecten van Insight Focused Therapy

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Op zoek naar inzicht

Een onderzoek naar de effecten van Insight Focused Therapy

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In 2009 heeft Pauline Skeates, woonachtig in Nieuw-Zeeland, Insight Focused Therapy(IFT) ontworpen. In de afgelopen jaren is IFT verspreid in de wereld en ook in Nederland aangekomen. In deze jaren is er echter nog weinig tot geen onderzoek gedaan naar de vragen zoals net gesteld. Om die reden hebben wij dit onderzoek uitgevoerd waarbij onze hoofdvraag was: Welk effect heeft IFT op de cliënten volgens de behandelaren en op welke wijze verhoudt IFT zich tot andere counselingmodellen die gebruikt worden door deze behandelaren?
Om een goed onderzoek neer te zetten hebben we ervoor gekozen om eerst een diepgaande literatuurstudie uit te voeren naar de theoretische grondslag van IFT. Vervolgens hebben we 5 therapeuten, die ervaring hebben met IFT, geïnterviewd.
In deze interviews zijn we op zoek gegaan naar de krachten en zwaktes van IFT, ook wat doelgroep betreft.
Het belangrijkste resultaat uit ons onderzoek is, is dat IFT zeker een vernieuwende invalshoek heeft en de focus weer op een totaal ander gebied legt dan de andere beschreven modellen. IFT is onderscheidend en richt zich niet op de gedachten, communicatie, relaties of specifiek op trauma, maar op het bewustzijn. Wat ook bijzonder aan IFT is, is dat geloof in God een plaats krijgt in de therapie. Het is geen verplicht onderdeel, maar als iemand het fijn vindt om zijn of haar geloof erbij te betrekken dan is dat mogelijk. Het feit dat God en psychologie samenkomen in deze therapie is op zich al bijzonder te noemen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
PartnerIFT Nederland
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk