De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onzichtbaar verlies

Afstudeeronderzoek over de psychosociale gevolgen van verminderde vruchtbaarheid.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Onzichtbaar verlies

Afstudeeronderzoek over de psychosociale gevolgen van verminderde vruchtbaarheid.

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het afstudeeronderzoek ‘Onzichtbaar verlies’ gaat over de psychosociale gevolgen van verminderde vruchtbaarheid. Het onderzoek had als doel om de behoeften van de patiënten van Behandelcentrum Geertgen in kaart te brengen, zodat de psychologen van het behandelcentrum hun counseling hierop kunnen laten aansluiten.
Uit het literatuuronderzoek is gebleken dat verminderde vruchtbaarheid van grote invloed is op het psychosociale welbevinden. In het onderzoek wordt de psychosociale problematiek behorend bij het behandeltraject beschreven, waarbij ook de financiële aspecten, (de emotionele en ethische overwegingen van de behandelingen worden betrokken. Daarnaast gaat het onderzoek in op de invloed die verminderde vruchtbaarheid heeft op de relatie en de sociale omgeving. Doordat de kinderwens een centrale plaats in het leven van een koppel inneemt, kunnen er in de relatie spanningen ontstaan. Daarnaast is gebleken dat de sociale omgeving van het koppel zowel als steun als belasting kan worden ervaren.
Verder is onderzocht welke thema’s een rol spelen in het leven van de patiënten en welke behoeften deze patiënten hebben ten aanzien van de counseling. Hieruit is gebleken dat er verschillende thema’s een rol spelen, zoals stressfactoren, copingstrategieën en ethische dilemma’s. Deze bevindingen komen overeen met de uitkomsten van het literatuuronderzoek. Daarnaast is naar voren gekomen dat patiënten veel behoefte hebben aan aandacht, erkenning en informatieve voorbereiding op het traject.
Vanuit de uitkomsten van dit onderzoek, worden er aanbevelingen gedaan voor de psychologen die werkzaam zijn bij Behandelcentrum Geertgen. Met behulp van deze aanbevelingen kunnen zij de counseling nauwer laten aansluiten bij de behoeften van hun patiënten.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
PartnerBehandelcentrum Geertgen, Elsendorp, Brabant
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk