De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Door Nederlandse media wordt niet bijzonder veel aandacht aan religie besteed. Media die religie wel hoog op de agenda hebben staan, zijn media die werken vanuit een bepaalde confessionaliteit. Met kwalitatief onderzoek is onderzocht op wat voor manier deze media over religie berichten en wat voor rol hun eigen confessionaliteit daarin speelt. Het onderzoek vond plaats aan de hand van de volgende vraag: Welk soorten religiejournalistiek zijn er in Nederland en hoe verhouden die zich tot constructieve journalistiek?

Nederlandse media zijn in zes categorieën in te delen naar hun confessionaliteit. Media die sterk vanuit een soort confessie werken, zijn in hun religiejournalistiek vooral gericht op hun eigen confessie. Ook hechten zij nog veel waarde aan de instituten binnen een religie. Media die werken vanuit een bredere achtergrond zijn meer gericht op religie en spiritualiteit in het algemeen. In alle onderzochte media is echter oog voor de rol en het belang van religie in de samenleving en het leven van mensen.

Religiejournalistiek kan gebaat zijn bij een constructieve aanpak, omdat het zorgt voor een evenwichtiger beeld van religie.
Media met een christelijke achtergrond vertonen in hun werkwijze bepaalde overeenkomsten met de constructieve journalistiek. Er is bij hen namelijk hoop op een betere toekomst, die ruimte laat voor een constructieve benadering van religie.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingJournalistiek
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk