De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Anders vasthouden

van beleid en regels naar eigenaarschap

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Anders vasthouden

van beleid en regels naar eigenaarschap

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij klassieke vormen van leiderschap worden de beslissingen van ‘bovenaf’ genomen. Maar in modernere vormen van bedrijfsvoering ontstaan bij werknemers meer zeggenschap en besluitvorming (Lamberts, 2018). Een HR-trend die hierop aansluit is ‘Continuous listening’ naar de medewerkers. Continuous listening houdt in dat er een continue luisterstrategie wordt aangehouden waarbij er vaker om feedback wordt gevraagd aan de medewerkers. Er is in praktijk een dunne lijn tussen wat er moet (wettelijk) en wat de medewerkers willen. Het gaat met name om de manier waarop de regie in de organisatie wordt ervaren en overgebracht.

Het vraagstuk luidt als volgt: ‘Hoe kan Tangent (kleiner gemaakt de strategisch beleidsadviseur HRM) de input en behoefte verkrijgen van de samenwerkers ten aanzien van het (opstellen en uitvoeren van) personeelsbeleid?’

De ontworpen interventie is aan de hand van het veranderkompas van Jelger Spijkerboer een draaischijf geworden. In deze draaischijf, verder genoemd veranderschijf, zijn per fase verschillende interventies gekoppeld om input te verkrijgen van de samenwerkers. Het product heeft als doel om gedeeld leiderschap binnen Tangent te stimuleren. Met behoeve van de innovatie wordt de gedeelde verantwoordelijkheid Tangent breed ten aanzien van beleid bevordert. Bij een vraagstuk of beleid wordt de veranderschijf erbij gepakt. Dan wordt er naar de vraag gedraaid waar het nodig is om een interventie in te zetten. Met de interventies kan de mening, behoefte of feedback worden gevraagd aan de samenwerkers. Door de veranderschijf wordt vanuit de samenwerkers en Tangent gedeeld leiderschap gestimuleerd.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingHuman Resource Management (HRM)
AfdelingFontys Hogeschool HRM en Psychologie
PartnerStichting Tangent, Tilburg
Datum2022-04-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk