De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Systematisch Literatuuronderzoek: Effect op pijn van platelet rich plasma injectie in vergelijking met placebo en andere therapieën bij achilles tendinopathie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Systematisch Literatuuronderzoek: Effect op pijn van platelet rich plasma injectie in vergelijking met placebo en andere therapieën bij achilles tendinopathie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Achilles tendinopathie (AT) is een verzamelnaam voor veel voorkomende pijnlijke aandoeningen van de achillespees. Er zijn talloze secundaire conservatieve therapieën ontwikkeld voor AT. Doel van dit literatuuronderzoek is om het effect op pijn van platelet rich plasma (PRP) bij AT in vergelijking met placebo en andere therapieën te onderzoeken. In de praktijk kunnen podotherapeuten advies geven over secundaire conservatieve therapieën die bijdragen aan een beter functioneren in het dagelijks leven van patiënten.
Methode: Relevante artikelen zijn gezocht in pubmed.com en ebscohost.com met zoektermen:
Platelet rich plasma, Autologous injection, Achilles, Tendinosis, Tendinopathie, Tendinitis, Pain, VAS, FAOS, VISA-A, AOFAS. Inclusiecriteria zijn Engelstalige peer-reviewed wetenschappelijke “full tekst” artikelen niet ouder dan 10 jaar, artikelen met als uitkomstmaat het effect op pijn meten. De beoordeling van de titels van de artikelen is gemaakt op basis van de combinatie van de volgende woorden: Achilles, Platelet Rich Plasma (PRP), Autologous conditioned plasma (ACP). Van relevante titels wordt het abstract beoordeeld middels in- en exclusiecriteria. De artikelen die gericht zijn op PRP of ACP en waarin deze therapieën vergeleken worden met placebo en andere therapieën en het effect op pijn meten bij AT worden geïncludeerd. Exclusiecriteria zijn onderzoeken met PRP ingezet op dierenonderzoek of ingezet op andere lichaamsdelen van de mens. De methodologische kwaliteit van de onderzoeken is beoordeeld met de beoordelingslijsten uit het boek van Wouters & Van Zaalen.
Resultaten: Vier van de zes onderzoeken hebben aangetoond dat PRP een groter pijn verminderend effect heeft bij AT dan de andere onderzochte therapieën. In één van deze onderzoeken is de pijnvermindering bij PRP vergeleken met excentrische rekoefeningen significant. De overige twee onderzoeken tonen een vergelijkbaar effect op pijnvermindering bij AT tussen de PRP-groep en de controlegroep met fysiologische zoutoplossing.
Conclusie: Zowel PRP als excentrische rekoefeningen met of zonder placebo als dry needling hebben een positief effect op de pijn bij AT. Gezien de resultaten van dit literatuuronderzoek kan voorzichtig gesteld worden dat PRP een goede alternatieve secundaire conservatieve behandelmethode zou kunnen zijn bij AT.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingPodotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk