De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ik bepaal wat ik leer!

actieonderzoek naar verandering van eigenaarschap

Beperkte toegang

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Ik bepaal wat ik leer!

actieonderzoek naar verandering van eigenaarschap

Beperkte toegang

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De inspraakladder van Hart (Den Otter, Van Der Laan & Bron, 2018) is een middel om de leerling-inspraak te beoordelen. De inspraakladder bestaat uit acht treden. De eerste trede is de laagste trede. Dit betekent dat er weinig inspraak wordt ervaren. De achtste trede is de hoogste trede en daarbij wordt de meeste inspraak ervaren. Toen ik mezelf verdiepte in de leerling-inspraak van mijn groep, plaatste ik mijn groep op de vierde trede. Deze trede staat voor ‘leerlingen krijgen opdracht toegewezen en worden geïnformeerd’. Vanuit mijn visie is dit een lage leerling-inspraak, omdat ik vind dat leerlingen betrokken moeten zijn bij hun leerproces (Van Der Vegt, 2017).

Daarom is dit de aanleiding van het onderzoek. Ik trok de conclusie dat ik mijn leerkrachthandelen wil veranderen, zodat ik de leerlingen een hogere leerling-aanspraak biedt. Eén van de mogelijkheden om mijn handelen te veranderen is het vergroten van het eigenaarschap van de leerlingen (Van Der Vegt, 2017). Het eigenaarschap kan worden vergroot door middel van het ‘eigen doelen stellen’ (Zimmerman, 1990). Om de leerlingen deze doelen te laten behalen, moeten zij leren plannen (Van Der Donk, Tjeenk-Kalff & Hiemstra-Beernink, 2015). Om de leerlingen te leren hoe zij een planning moeten maken, maak ik gebruik van modelen. Modelen is hardop denkend voordoen van de denkstappen (Bouwman, 2010). Daaruit is de volgende hoofdvraag ontstaan:
‘Hoe kan ik met behulp van modelen leerlingen leren eigen doelen te stellen zodat het eigenaarschap van de leerlingen wordt vergroot?’

In het theoretisch kader worden de begrippen ‘eigenaarschap’, ‘planning’, ‘doelen stellen’ en ‘modelen’ uitgelegd en met elkaar in verband gebracht. De begrippen ‘doelen stellen’ en ‘planning’ zijn een fundament voor een verandering van het eigenaarschap (Touzani, 2020). Met behulp van modelen leren de leerlingen hoe zij een doel kunnen opstellen. Door twee observaties uit te voeren op het leerkrachthandelen, is gebleken dat ik in staat ben ‘voldoende’ tot ‘goed’ te modelen. Voor het opstellen van de doelen is een logboek bijgehouden. Het resultaat van dit logboek is dat de vier van de zes gestelde doelen voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast is uit de observatie van de leerlingen gebleken dat de zes leerlingen verschillen in hun ontwikkeling ten opzichte van het maken van een planning. Als laatst is er een interview afgenomen met de leerlingen om het resultaat van dit onderzoek te meten. De conclusie op de hoofdvraag is dat de leerlingen meer eigenaarschap ervaren door het stellen van eigen doelen. De leerlingen schalen zichzelf in op de achtste trede van de inspraakladder van Hart (Den Otter, Van Der Laan & Bron, 2018). Een gevolg van de vergroting van het eigenaarschap, is ook een vergrote betrokkenheid op hun leerproces (Heineman, Welker, Goudswaard & Dirkse, 2013).

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingMaster Special Educational Needs
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Datum2022-04-26
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk