De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Jonge kinderen en omgaan met verlies

het is een hele klim, welke ondersteuning kunnen wij bieden?

Beperkte toegang

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Jonge kinderen en omgaan met verlies

het is een hele klim, welke ondersteuning kunnen wij bieden?

Beperkte toegang

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Toen ik aan dit onderzoek begon had ik geen idee waar ik op uit zou komen.
Tijdens een niet gepland gesprek met Verwimp-Gartsen (2021), die werkt als rouwcoach met kinderen, stelde ik haar de vraag: “Wat mis je in het onderwijs voor kinderen die te maken hebben met verlies?” Zij gaf aan dat preventieve lessen of methoden over verlies, voor kinderen helpend kunnen zijn, maar nog niet voldoende beschikbaar en ontwikkeld zijn.
Het idee dat preventieve lessen over verlies helpend kunnen zijn, triggert mij om hiermee aan de slag te gaan.
Dit past ook bij mijn maatschappelijke en Bijbelse verantwoordelijkheid om kinderen levenslessen bij te brengen (Bakker et al., 2017).
Het onderzoek heeft de vorm gekregen van een ontwerponderzoek waarbij lessuggesties zijn ontwikkeld om met jonge kinderen aan de hand van prentenboeken in gesprek te gaan over verlies.

De volgende vier deskundigen hebben mij gestimuleerd om tot dit onderzoek te komen. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van hun expertise.
Verwimp-Gartsen (2021) die aangeeft dat preventieve lessen over verlies helpend kunnen zijn.
Keirse, die zegt dat kinderen dezelfde reacties en emoties vertonen als volwassenen. Hij geeft daarbij aan dat kinderen op school les zouden moeten krijgen in samen verlies dragen (Ploeger, 2017).
Fiddelaers-Jaspers (2011), die stelt dat leren omgaan met verdriet en pijn bij de opvoeding van kinderen hoort en daarom een rouwtaak 0 wil toevoegen aan de taken van Worden. Rouwtaak 0 ziet zij als preventief met kinderen in gesprek gaan over verlies, kinderen vertellen over de dood en sterven, het verdriet en gemis wat erbij komt (Fiddelaers-Jaspers, 2011)
Diekstra & Gravesteijn (2005) die zeggen dat verhalen gebruikt kunnen worden om kinderen vaardiger te maken in het leren communiceren over de dood. Verhalen zijn vaak interactief en dynamisch. Kinderen kunnen op die manier hun ideeën vormen of bijstellen (Diekstra & Gravesteijn, 2005).

De conclusie uit dit onderzoek is, dat aan de hand van prentenboeken met kinderen over verlies in gesprek gaan, als waardevol ervaren wordt. Kinderen kunnen zich inleven in personages en ontdekken zo verschillende gevoelens en manieren om ermee om te gaan (De Decker, 2021; Diekstra & Gravesteijn, 2005). Leerkrachten zetten kinderen verder aan het denken door vragen te stellen over de personages, hun gedrag, de emoties en de gevolgen daarvan (De Booij, 2010; Fiddelaers-Jaspers, 2016).

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingMaster Educational Needs
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Datum2023-06-30
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk