De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Online zelfmanagement bij (transtibiale) prothesedragers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Online zelfmanagement bij (transtibiale) prothesedragers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Om de kwaliteit van het leven van cliënten met een K1 of K2 transtibiale prothese te vergroten is bedacht om een e-health interventie te ontwikkelen. Door middel van open communicatie met de cliënt, zorgverlener en zorgverzekeraars kan dit platform onder andere gebruikt worden voor het vergroten van fysieke activiteiten in de algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Voordat het online zelfmanagement programma geïmplementeerd kan worden moet onderzocht worden of er wel behoefte aan een online zelfmanagement programma is. De hoofdvraag is: 'Welke behoeften zijn er bij cliënten met transtibiale amputatie wat betreft het gebruik van online zelfmanagement gericht op het vergroten van fysieke activiteiten bij K1 of K2 lopers in ADL?'.

Het onderzoek was opgezet als een kwalitatief praktijkgericht onderzoek en bestond uit een individueel semi gestructureerd interviewonderzoek.

De cliënten gaven aan maar beperkt behoefte te hebben aan het vergroten van de fysieke activiteiten. Als er gekeken werd naar de behoefte van cliënten in het gebruik van het online zelfmanagement programma (OZP) kwam het opvallende verschil naar voren dat cliënten met partner geen behoefte en cliënten zonder partner wel behoefte hadden aan een OZP in het dagelijkse leven. De behoefte die cliënten hadden en graag terug wilde zien in het OZP waren onder andere ervaringen en leefwijze van cliënten en communiceren met lotgenoten.

De conclusie uit dit onderzoek is dat er geen eenduidig antwoord te geven is rondom de behoefte naar het vergroten van fysieke activiteiten door middel of onder invloed van OZP. Cliënten die wel behoefte hadden aan een OZP stelden voor om oefeningen en tips en trucs in het programma te verwerken. Factoren zoals leeftijd, persoonlijkheid, geslacht en soort activiteit spelen hier een belangrijke rol in.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingOrthopedische Technologie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk