De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar een manier van evalueren en rapporteren die past bij de manier van werken op basisschool De Regenboog

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoek naar een manier van evalueren en rapporteren die past bij de manier van werken op basisschool De Regenboog

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is naar aanleiding van een gesprek met de directie van basisschool De Regenboog ontstaan. Een meerderheid van de leerkrachten vindt de huidige manier van evalueren en rapporteren niet passen bij de ontwikkelingsgerichte manier van werken op basisschool De Regenboog. Het doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in de opvattingen van alle betrokkenen over de manier van evalueren en rapporteren die passen bij de manier van werken van basisschool De Regenboog.
In dit onderzoek zijn relevante kernbegrippen bestudeerd zoals de mindsettheorie, onderzoekend en ontwerpend leren, verschillende manieren van evalueren en rapporteren en de evenwichtige prestatiebeoordeling.
Het proces van evaluatie tot rapportage kan verschillen (Castelijns et al., 2011). Dit heeft geleid tot deze onderzoeksvraag: “Wat zijn de opvattingen van het team over een passende manier van evalueren én wat zijn de opvattingen van het team, de ouders en leerlingen over een passende manier van rapporteren (Alkema et al., 2011) bij de huidige manier van werken (Dweck, 2011, De Vaan & Marell, 2012 en SLO, 2015) van basisschool De Regenboog?”
Om de opvattingen van het team, ouders en leerlingen te verzamelen zijn er interviews en enquêtes gehouden. Uit deze gegevens blijkt dat zowel ouders, leerlingen als het team vinden dat de rapportage ontwikkelingsgericht moet zijn en mede opgesteld moet worden door leerlingen.
Een van de aanbevelingen is het vormgeven van een testrapportage die gebaseerd is op de opvattingen van de respondenten. Als handreiking om hiermee aan de slag te gaan is een mogelijke indeling van de rapportage gemaakt.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingLeraar basisonderwijs
AfdelingFontys Hogeschool Kind en Educatie
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk