De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het in kaart brengen van de pedagogische leraar competenties

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het in kaart brengen van de pedagogische leraar competenties

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"Vanaf augustus 2006 de Wet beroepen In het onderwijs ( Wet BIO 2004 ) in werking getreden. Deze wet schrijft over welke bekwaamheden en competenties onderwijspersoneel dient te beschikken. De kwaliteiten van personeel moeten in kaart gebracht en benut worden, personeel moet zich professionaliseren en iedere school moet een integraal personeelsbeleid voeren.
Aan de hand van deze wet heeft de Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel
( SBL ) een zevental bekwaamheidseisen voor leraren ontwikkelt.
De pedagogische kwaliteiten van de leraar zijn van grote invloed op het gedrag van kinderen en een groep. De primaire taak van een leraar is het overbrengen van kennis en zorgen dat de kinderen leren. Deze kwaliteiten zijn duidelijk observeerbaar tijdens het lesgeven. De pedagogische kwaliteiten van een leraar zijn moeilijk te observeren, maar even belangrijk.
Op onze school heeft een collega een kijkwijzer voor vakinhoudelijk- en didactisch werken gemaakt. Deze kijkwijzer wordt al gebruikt bij klassenobservatie voor een functionering- en beoordelingsgesprek. Ik vind dat kinderen niet alleen bij een didactisch sterke leraar veel leren, maar dat sfeer in de groep en het leraargedrag net zo belangrijk is om goed te kunnen leren. In mijn meesterstuk heb ik onderzocht of ik door middel van klassenobservaties met een eigen gemaakte kijkwijzer en twee bestaande kijkwijzers de pedagogische kwaliteiten van de leraar in kaart kan brengen.


"

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk