De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Bij nader inzien: leren van en met elkaar in de school

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Bij nader inzien: leren van en met elkaar in de school

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op veel scholen voeren docenten hun werk nog hoofdzakelijk uit in de beslotenheid van het klaslokaal. Maar er is een toenemende behoefte aan openheid. Dit geldt voor docenten die experimenteren met nieuwe rollen als begeleider of coach of die een andere aanpak zoeken bij het omgaan met verschillen in de klas. En ook docenten die net gestart zijn in het onderwijs of docenten die toe zijn aan een nieuwe impuls in hun werk hebben baat bij meer openheid.
De afgelopen jaren is bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg uitgebreid onderzoek gedaan naar leren op de werkplek. Zomer 2012 verschijnt een proefschrift over het nieuwe professionaliseringstraject 'Bij Nader Inzien'. Dit traject baseert zich op benaderingen en aanpakken die blijkens onderzoek 'werken' en is gedurende een aantal jaren uitgevoerd en geëvalueerd op het Stedelijk College Eindhoven. Over dit professionaliseringstraject is ook een praktijkpublicatie verschenen met concrete aanbevelingen voor de schoolpraktijk.
Volgens Ans Buys, directeur FLOT is "het bijzondere van deze praktijkpublicatie dat de auteurs niet alleen inzichtelijk maken wat de waarde van videofeedback kan zijn, maar dat ze deze vorm van leren in het brede perspectief van leren van docenten plaatsen. De tips voor leidinggevenden zijn praktisch. De afsluiting is verrassend: een samenvatting in de vorm van een ABC met do's-and-don'ts waarmee je direct zelf aan de slag kunt gaan binnen je eigen school."

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
Gepubliceerd inVan 12 tot 18. VAKblad voor voortgezet onderwijs Uitgave: 5
Jaar2012
TypeArtikel
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk