De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Pilotstudie: het HTK-programma

De effectiviteit met betrekking tot gewichtsgerelateerde variabelen, conditie en kwaliteit van leven en de praktische toepasbaarheid van het Huis Tuin en Keuken-programma bij obesitas

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Pilotstudie: het HTK-programma

De effectiviteit met betrekking tot gewichtsgerelateerde variabelen, conditie en kwaliteit van leven en de praktische toepasbaarheid van het Huis Tuin en Keuken-programma bij obesitas

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding
In deze pilotstudie is de effectiviteit van het Huis Tuin en Keuken programma (HTK) onderzocht. Het HTK programma is een bewegingsprogramma dat ontwikkeld is voor mensen met obesitas. Het programma wordt door de deelnemers zelf uitgevoerd en geeft met behulp van een boek aan welke activiteiten uitgevoerd kunnen worden om verantwoord meer te gaan bewegen in het dagelijkse leven.
De onderzoeksvraag in deze studie luidt: is het HTK programma praktisch toepasbaar en wat is het effect van het HTK-programma op de Body Mass Index (BMI), het vetpercentage, de buikomvang, de kwaliteit van leven en de conditie?

Methode
De groep bestond bij de baselinemeting uit 16 deelnemers (6 mannen, 11 vrouwen). De gemiddelde leeftijd is 48 jaar (range 23 - 65 jaar). De gemiddelde BMI was 35 (range 27 - 43). Er is 5 keer gemeten over een periode van 24 weken. Gemeten zijn de BMI, het vetpercentage, de buikomvang, de conditie, de kwaliteit van leven en de praktische toepasbaarheid van het programma.

Resultaten
6 Deelnemers hebben het onderzoek volledig afgerond. 10 Deelnemers zijn uitgevallen (8 vrouwen, 2 mannen).
Uit de meetresultaten bij de 6 overgebleven deelnemers blijkt dat de BMI bij alle 6 deelnemers is afgenomen. Het vetpercentage is bij 4 deelnemers afgenomen en bij 2 deelnemers toegenomen De buikomvang is bij alle deelnemers afgenomen en de kwaliteit van leven is verbeterd. Verder blijkt dat de deelnemers meer begeleiding nodig hebben en dat ze het programma niet makkelijk kunnen toepassen in het dagelijkse leven. Deelnemers zijn wel bewuster gaan bewegen.

Conclusie
Het programma heeft een afname van de BMI en de buikomvang tot gevolg. Het vetpercentage is bij een meerderheid (66,7%) van de deelnemers afgenomen en het programma heeft een betere kwaliteit van leven tot gevolg. De conditie van de deelnemers is verbeterd. De praktische toepasbaarheid van het programma is onvoldoende.
Uit dit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om van het HTK- programma met de nodige aanpassingen, een programma te maken dat mensen bewust maakt van hun dagelijkse hoeveelheid beweging en dat er tegelijkertijd voor zorgt dat de BMI van obese mensen lager wordt, dat ze een lager vetpercentage hebben, een verminderde buikomvang, een betere kwaliteit van leven en tot slot een betere conditie krijgen. Voor betrouwbaardere conclusies is verder onderzoek geïndiceerd.

Trefwoorden: obesitas, bewegingsprogramma

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Datum2008-05-28
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk