De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De invloed van gait retraining op de stabiliteit tijdens het gaan

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De invloed van gait retraining op de stabiliteit tijdens het gaan

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het doel van dit onderzoek is bepalen of gait retraining invloed heeft op de stabiliteit tijdens het gaan, gerelateerd aan het knieadductiemoment. Gait retraining reduceert de compressie op de mediale zijde van de knie. Dit resulteert tot een kleiner knieadductiemoment. Bij mensen met knieartrose kan dit zorgen voor minder progressiviteit van de artrose. Hierbij is het belangrijk dat de stabiliteit, in dit onderzoek gemeten door versnellingen in het sacrum, niet verminderd. Vermindering van stabiliteit kan leiden tot een groter valrisico.

Door gait retraining toe te passen op proefpersonen wordt onderzocht, volgens een protocol, of er condities zijn die het knieadductiemoment verkleinen zonder dat er een instabiliteit wordt gecreëerd. 28 proefpersonen lopen elk 5 condities in willekeurige volgorde. Door middel van een accelerometer kan de versnelling in het sacrum gemeten worden en door middel van 3D-markers kan het knieadductiemoment gemeten worden.

Hieruit blijk dat, in vergelijking met het normale gaan, de condities medial thrust, increased push off en trunk lean zorgen voor een kleiner knieadductiemoment. Trunk lean zorgt voor de grootste verkleining van het knieadductiemoment van 10,04 Nm, de conditie medial thrust zorgt voor een verkleining van 9,02Nm en increased push off voor een verkleining van 4,32 Nm. Daarbij komt nog dat deze drie condities zorgen voor vertraging van het sacrum wat leidt tot een verbeterde stabiliteit. Increased push off zorgt voor de grootste vertraging , daarna medial thrust en uiteindelijk trunk lean.
Hieruit blijkt dat er 3 condities zijn die het proces van de knieartrose vertragen. De groep proefpersonen in dit onderzoek zijn allemaal gezond, dus verder onderzoek is nodig om te beoordelen wat voor effect de condities hebben op personen met knieartrose.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingFysiotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk