De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Alle 'Skills' zijn voor Kids te leren

Een onderzoek naar het effect van de methode Kids' Skills op verschillende gedragsuitingen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Alle 'Skills' zijn voor Kids te leren

Een onderzoek naar het effect van de methode Kids' Skills op verschillende gedragsuitingen

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

'Het effect van de methode Kids' Skills op verschillende gedragsuitingen is waar dit onderzoek om draait. Kids' Skills is een methode om oplossingsgericht te werken. Het probleem van de leerling wordt omgezet in een te leren vaardigheid. Het gaat uit van de mogelijkheden en krachtbronnen van het kind wat deze methode tot een succes maakt. De methode werkt aan de hand van vijftien opeenvolgende stappen.

Ik ga uit van drie leerlingen met ieder hun eigen probleem. Leerling A laat kenmerken van faalangst zien en is erg onzeker. Leerling B heeft een concentratieprobleem en vertoont daarmee kenmerken van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en leerling C heeft problemen in de omgang met andere kinderen. Zij duwt en slaat kinderen wanneer ze iets duidelijk wil maken en kan dit niet verbaal oplossen. Om mezelf te verdiepen in de problematiek van deze kinderen heb ik theorie gelezen over faalangst, ADHD en de interactie tussen kinderen. Alle drie de leerlingen hebben een andere aanpak nodig. Wel kan het leren van vaardigheden bij alle leerlingen volgens de methode Kids' Skills. Om deze hen zo goed mogelijk te begeleiden, verdiep ik me ook in het voeren van oplossingsgerichte gesprekken aan de hand van de Zevenstappendans (Louis Cauffman en Dick J. van Dijk, 2009). Na het uitvoeren van verschillende analyses, start ik de oplossingsgerichte gesprekken met deze drie leerlingen om een vaardigheid te omschrijven. Zij krijgen hun eigen poster in de klas en thuis waarop de vaardigheid omschreven staat. Gedurende het onderzoek houd ik kleine gesprekjes met de leerlingen aan de hand van het vaardigheidsboekje. Hierin staat hoe de leerling gaat oefenen, wie de supporters zijn en hoe het feestje gevierd wordt als de vaardigheid is behaald. De leerlingen oefenen enthousiast aan hun vaardigheid en na een periode van acht weken voer ik een evaluatiegesprek met ze. Aan de hand van de schaalvraag geven de leerlingen aan dat ze zijn gegroeid en hun vaardigheid hebben behaald. De analyses en tevens de gesprekjes met de ouders wijzen uit dat Kids' Skills effect heeft op verschillende gedragsuitingen. De rol van de leerkracht is hierin zeer belangrijk.

Ik ontwikkel me tijdens dit onderzoek verder in het voeren van oplossingsgerichte gesprekken. Ik neem ze op met een videocamera en ik bekijk deze later terug. Ik haal hier nieuwe leerdoelen uit, bijvoorbeeld de gesprekjes met jonge kinderen korter maken en gebruik maken van gesloten vragen door bepaalde onderdelen concreter te maken. Ook het geven van complimenten mag ik vooral bij onzekere kinderen meer toepassen. In de toekomst wil ik mijn collega's enthousiast maken voor het werken met de methode Kids' Skills en ze begeleiden in het werken met de methode.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk