De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Praktijkonderzoek training en vermoeidheid bij oncologie patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Praktijkonderzoek training en vermoeidheid bij oncologie patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Tijdens dit onderzoek wordt antwoord gegeven op de vraag: 'Hoe verandert de kanker-gerelateerde vermoeidheid en het gevoel van oncologie patiënten gemeten aan de hand van een PFS vragenlijst na het volgen van een 8-weeks trainingsprogramma?'
Dit onderzoek zet een 8-weeks interventie programma op, bestaande uit een combinatie van aerobe en anaerobe training, waarbij vooral de focus op kracht werd gelegd. Tijdens de 0- en 1-meting werd kracht getest door een 10RM meting, uithoudingsvermogen door een 6-minuten wandel test en werd er een PFS vragenlijst samen met een aanvullende vragenlijst afgenomen om de vermoeidheid in kaart te brengen.
De resultaten van de vermoeidheid werden weergegeven door de effectgrootte. Bij het uiteindelijke verschil tussen de 0- en 1-meting, is een groot effect te zien wat leidt tot een verminderd vermoeidheidsgevoel. Wel zijn er veel schommelingen. Binnen het krachtonderdeel is moeilijk te beoordelen wat voor effect het gehad heeft vanwege meerdere missing values. Er is een positief effect te zien op het uithoudingsvermogen.
Uit de conclusie is gebleken dat het moeilijk blijft om te kunnen zeggen dat de interventie werkelijk effect heeft gehad. Binnen de geteste groep is de vermoeidheid duidelijk verminderd, maar zijn bij de tussenmetingen toch nog veel schommelingen te vinden. Een groep van 9 personen is eigenlijk te klein, en daarom wordt aanbevolen om een vervolgonderzoek te doen met meer deelnemers, zodat er ook een controlegroep gemaakt kan worden en de onderzoeker met zekerheid kan zeggen of dit interventieprogramma het verschil maakt in het laten afnemen van de vermoeidheid.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingSportkunde
AfdelingFontys Sporthogeschool
PartnerFysiotherapie en training Kemps en Rijf te Aarle Rixtel
Datum2017-06-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk