De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hoeveel invloed heeft de Ponseti methode op de kinematica en kinetica van de knie tijdens het gaan bij kinderen met klompvoeten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hoeveel invloed heeft de Ponseti methode op de kinematica en kinetica van de knie tijdens het gaan bij kinderen met klompvoeten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: De ponseti methode wordt als primaire behandeling voor idiopatische klompvoeten gehanteerd. De vraag vanuit het Coöperatie Orthopedie Groot Eindhoven (COGE) is om een meetinstrument te ontwikkelen waarmee het functie herstel geëvalueerd kan worden. Om dit meetinstrument te ontwikkelen moet er eerst een completer beeld gevormd worden van de effecten van de behandeling, zoals de effecten op de knie. Afwijkingen in de kinematica en kinetica van de knie kunnen namelijk een verhoogd energie verbruik en verminderd functioneren als gevolg hebben.
Hoofdvraag: Hoeveel invloed heeft de Ponseti methode op de kinematica en kinetica van de knie tijdens het gaan bij kinderen met klompvoeten?
Methode: De kinderen die binnen de COGE zijn behandeld aan de klompvoeten werden prospectief gevolgd en verzocht om deel te nemen aan het onderzoek. Hiervan is bij 7 deelnemers bruikbare data gemeten, de deelnemers waren tussen de 4 en 8 jaar. Tijdens de meting werd een 3D-video analyse van de gang uitgevoerd volgens het Oxford foot model en voor de bovenbenen en heup ging dit volgens het conventional gait model. De deelnemers legde met een zelfgekozen snelheid 5 trial af. De gevonden kinematica en kinetica werden vergeleken met een leeftijd matchende controle groep.
Resultaten: Afwijkingen tussen de twee groepen werd gemeten in de enkelhoek tijdens loading response. Ook werd een verschil gevonden in intoeing tijdens loading response en pre-swing, waar de klompvoetgroep in beide fase meer richting intoeing staat.
Conclusie: De ponseti methode is een behandelmethode die geen significante verschillen veroorzaakt, vergeleken met een leeftijd-matchende controle groep. Wel word er verschil gevonden in de mate van intoeing, hierbij staan de voeten van klompvoetengroep meer richting intoeing. Door deze afwijking wordt er vermoed dat er ook een afwijking in de richting van de grondreactiekracht en dat deze afwijkende grondreactiekracht invloed heeft op kniemoment.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingOrthopedische Technologie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk