De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Catastroferen tijdens lage rug pijn

heeft een behandeling bij sports spinal & rehab solutions invloed op patiënten die catastroferen bij lage rug pijn?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Catastroferen tijdens lage rug pijn

heeft een behandeling bij sports spinal & rehab solutions invloed op patiënten die catastroferen bij lage rug pijn?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Pijn is de meest voorkomende klacht, maar vaak ook een slecht begrepen klacht. Pijn wordt door ieder individu ervaren, ongeacht de leeftijd. Toch is pijn een complex fenomeen en speelt het mentale aspect een grote rol bij hoe pijn wordt ervaren. Vaak wordt er bij het ervaren van pijn een verklaring op het internet gezocht. Dit resulteert meestal in zeer ernstige zoekresultaten, die vervolgens weer resulteren in een verergering van de pijnbeleving. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de combinatie van enerzijds pijn en anderzijds gedachten bij die pijn door verschillende factoren beïnvloed kunnen worden. Deze onderzoeken geven aan dat een professional erg veel invloed kan hebben op pijn, maar dat ook externe factoren juist de pijn en pijnbeleving kunnen verergeren of verminderen. Binnen het onderzoek van deze scriptie wordt specifiek gekeken naar het begrip catastroferen en het effect van een specifieke behandeling op dit begrip.
Sports Spinal & Rehab Solutions (SSRS), de opdrachtgever van dit onderzoek, behandelt iedere pijnklacht vanuit de bekken. De gedachte hierbij is dat de bekken het centrale punt zijn van het lichaam en dus ook eerst de bekken behandeld moeten worden. Patiënten krijgen tijdens de behandeling stretchoefeningen mee die een positief effect moeten hebben op de pijn.
Binnen dit onderzoek werd gebruik gemaakt van de Pain Catastrophizing Scale (PCS). De PCS geeft de verhouding weer tussen pijn en de mate van catastroferen. De vragenlijst is ontworpen om catastroferen te onderzoeken in zowel een klinische setting als een niet-klinische setting. De PCS bestaat uit 13 uitspraken die verdeeld zijn in 3 sub-schalen, namelijk ruminatie, magnificatie en hulpeloosheid. De resultaten van de vragenlijst geven een specifiek inzicht in de mate van catastroferen bij een patiënt. De respondenten van dit onderzoek vulden allemaal twee keer de PCS-vragenlijst in. De eerste afname vond plaats voor de behandeling van lage-rugpijn en de tweede afname vond plaats na de behandelingenreeks van lage-rugpijn. De vergelijking van de uitkomst van beide ingevulde vragenlijsten geeft het effect weer van de behandeling op catastroferen.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingSport & Bewegingseducatie
AfdelingFontys Sporthogeschool
Datum2018-12-20
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk