De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Positief gedrag? Begin bij jezelf!

Over het gebruik van principes van School-Wide Positive Behaviour Support bij leerlingen met ADHD

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Positief gedrag? Begin bij jezelf!

Over het gebruik van principes van School-Wide Positive Behaviour Support bij leerlingen met ADHD

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"Met dit onderzoek is onderzocht hoe ik, als motorisch begeleider/ gymdocent op een school met leerlingen uit de eerste klas van het VMBO met meervoudige hulpvragen principes van de methode School-Wide Positive Behaviour Support (SWPBS) kan toepassen bij drie leerlingen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) tijdens drie verschillende soorten activiteiten in de gymles met als doel hun gedrag te verbeteren.

Door bestudering van literatuur en het bijwonen van een landelijke conferentie van SWPBS is informatie verzameld over de methode en het gebruik hiervan. In het onderzoek is gebruik gemaakt van principes van de methode SWPBS die voor een positieve benadering zorgen. De Jong (nd.) zegt dat positieve bekrachtiging zorgt voor een verandering in houding en op lange termijn voor verandering in gedrag.

Om principes van de methode SWPBS toe te passen heb ik kaartjes ontwikkeld met daarop afspraken geformuleerd in termen van gewenst gedrag dat van de leerlingen verwacht wordt tijdens verschillende activiteiten. Ook is in samenspraak met de leerlingen een beloningssysteem ontwikkeld.

Door het voeren van oplossingsgerichte gesprekken zijn individuele leerpunten aan het licht gekomen. Aan de hand hiervan heb ik kaartjes gemaakt met individuele afspraken geformuleerd in termen van gewenst gedrag. De leerlingen reflecteerden aan het eind van de les zelf op het nakomen van de afspraken.

In het onderzoek is data verzameld door zes gymlessen te observeren. Dit is gedaan door een gestructureerde observatie met filmbeelden die door mijzelf en een stagiaire onafhankelijk van elkaar zijn gescoord. In deze observaties is gekeken naar zowel verandering van leerkrachtgedrag als naar verandering in leerlinggedrag.

In dit onderzoek blijkt dat het leerkrachtgedrag op een positieve manier is veranderd Tijdens de eindmeting bleek dat wanneer een leerling ongewenst gedrag liet zien, hij aangesproken werd in termen van gewenst gedrag. Dit in tegenstelling tot de beginmeting.

Bij twee van de drie leerlingen is het gedrag tijdens dit onderzoek op alle 3 de onderdelen verbeterd. Bij de andere leerling kan gesteld worden dat alleen bij een individueel spel zijn gedrag is verbeterd.

Dit onderzoek geeft een indicatie dat leerkrachtgedrag door middel van de principes van SWPBS bij leerlingen met ADHD kan leiden tot verbetering van het gedrag in de gymles.
"

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk