De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het monitoren van hielpijn met behulp van een samengestelde vragenlijst over pijn, fysiek functioneren en kwaliteit van leven binnen podotherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het monitoren van hielpijn met behulp van een samengestelde vragenlijst over pijn, fysiek functioneren en kwaliteit van leven binnen podotherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Binnen dit onderzoek is gekeken of een ventrocaudale hielklacht beter te evalueren is met een vragenlijst, als toevoeging op de standaard anamnesevragen, palpatie van de pijnlijke plek en het vragen naar een VAS-schaal. Het doel van dit onderzoek was om een nieuwe vragenlijst samen te stellen uit reeds bestaande en gevalideerde vragenlijsten over pijn, kwaliteit van leven en fysiek functioneren. Deze vragenlijst moet worden samengesteld om tot een nieuw instrument te komen binnen een protocol om ventrocaudale hielklachten beter te kunnen evalueren binnen de anderhalvelijnszorg van podotherapie. De originele vragenlijst bestond uit 187 items (81 anamnesevragen en 106 voorspellende items), welke door 20 proefpersonen volledig zijn ingevuld.
Methode: Door middel van een Principal Component Analyse (PCA) zijn 106 items getoetst op hun voorspellende waarde. Alle geïncludeerde items in de definitieve vragenlijst moeten een grotere correlatie hebben dan 0,60 op de componenten binnen de PCA.
Resultaten: Naast de 81 anamnesevragen (en 1 toegevoegde vraag over deelname aan activiteiten vóór de ventrocaudale hielklacht), zijn 56 voorspellende vragen over pijn (28 items), kwaliteit van leven (17 items) en fysiek functioneren (11 items) toegevoegd in de definitieve vragenlijst voor het evalueren van de ventrocaudale hielklacht.
Discussie: De manier waarop met pijn omgegaan wordt (coping) heeft grote invloed op de pijnbeleving van de proefpersonen met ventrocaudale hielklachten, zowel in fysiek functioneren als in de perceptie van kwaliteit van leven. De proefpersonen gebruiken veelal positieve copingstategieën, zoals interne pijnbeheersing, wat kan zorgen voor een lagere pijnbeleving. Het activiteitsniveau en participatieniveau van de proefpersonen blijft hoog, ondanks het gevoel van belemmering door de hielklacht door alle proefpersonen wordt aangegeven.
Conclusie: Binnen dit onderzoek is gebleken dat coping een belangrijk construct is binnen de pijnbeleving van de patiënt. Palpatie van de pijnlijke plek, het afnemen van een VAS-score en anamnese vragen zijn hierin niet voldoende om een goed beeld te geven hoe de hielpijn effect heeft op het leven van de patiënt. Het is essentieel om fysiek functioneren, kwaliteit van leven en pijn structureel te bevragen met behulp van een vragenlijst bij het evalueren van een ventrocaudale hielklacht.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingPodotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk