De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Professioneel competent: over welke competenties moet je als professioneel begeleider beschikken om Tessa te kunnen begeleiden?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Professioneel competent: over welke competenties moet je als professioneel begeleider beschikken om Tessa te kunnen begeleiden?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Over welke competenties moet je als professioneel begeleider beschikken op Tessa een goede manier te begeleiden? Dat is de centrale vraag.
Uit het onderzoek blijkt dat Tessa heel veel behoefte heeft aan duidelijkheid. Als begeleider moet je haar die duidelijkheid kunnen bieden. Ze blijft vragen stellen en op het onderwerp terugkomen totdat zij de duidelijkheid heeft gekregen die ze nodig heeft. Ben consequent en kort naar Tessa toe en houdt je aan afspraken die met haar zijn gemaakt. Op die manier weet ze waar ze aan toe is en neemt ze geen loopje met je.
Belangrijk is ook dat je de afspraken samen met Tessa maakt. Beide partijen zijn dan goed op de hoogte van de afspraken. Belangrijk is dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt en dus op een lijn zit. Tessa probeert begeleiding tegen elkaar uit te spelen. Het is daarom goed de afspraken op papier te zetten te rapporteren.
Stevig in je schoenen staan is ook een vereiste. Ben standvastig en laat je niet emotioneel raken. Tessa raakt mensen. Ze doet iets met je. Als je merkt dat je geïrriteerd bent of merkt dat je overloopt, is het goed om even afstand te nemen. Ga even uit de situatie en kom er later op terug.
Moeder speelt een grote rol in het leven van Tessa. Tessa vlucht vaak naar haar moeder wanneer het tegenzit en neemt alles van moeder aan. Moeder houdt op haar beurt niet altijd rekening met de afspraken die met haar dochter gemaakt zijn. Moeder vormt een heel groot euvel in de begeleiding van Tessa. Spreek moeder aan op haar gedrag en verantwoordelijkheden. Stevig in je schoenen staan is onmisbaar.
Bij Tessa is er een groot verschil tussen haar sociaal-emotionele niveau en haar cognitieve niveau. Als begeleider moet je kennis van zaken hebben. Kennis over het disharmonisch beeld is belangrijk. Tessa verleidt mensen ook heel vaak om haar aan te spreken op haar cognitieve niveau. Ben je er bewust van dat je daar niet intrapt. Als je Tessa benadert op haar cognitieve niveau overvraag je haar.
Uit de observaties blijkt dat Tessa vaak degene is die een gesprek aangaat. Probeer als begeleider vaker een onderwerp aan te snijden. Op die manier is de communicatie meer wederzijds. Wanneer jij altijd degene moet zijn die gesprekken aangaat, roept dat op den duur negatieve emoties op. Het is belangrijk dat dit doorbroken wordt.
Wanneer je met Tessa in een positief gesprek verwikkeld bent, draaft Tessa soms door in haar enthousiasme. Op die manier is positief toch ook weer negatief. Stel duidelijk je grenzen. Ze slaat dan een beetje door in het overdreven goed willen doen.
Een positieve houding mag niet ontbreken. Tessa ziet veel dingen vaak somber in en is vaak negatief gestemd. Ze voelt zich snel aangevallen en gaat zich dan verdedigen.
Tessa straalt wanneer ze complimentjes krijgt en neemt die positieve houding vaak over.
Ook inlevingsvermogen is onmisbaar. En neem Tessa serieus.
Wanneer Tessa boos is, kun je je ongenoegen uitspreken over haar gedrag en er dan later op terugkomen. Je kan ook tegen haar zeggen dat ze zelf altijd mag komen. Op de momenten dat Tessa boos is, heeft praten niet veel zin. Wanneer je bot reageert, je stem verheft, een discussie aangaat of je emoties laat zien kan Tessa gaan schelden, een discussie uit gaan lokken, nog bozer worden en gaan doordrammen. Wanneer je later met haar op situaties terugkomt, is het goed aan haar te vragen waarom ze op een bepaalde manier heeft gereageerd en haar een spiegel voor te houden. Haar uitleggen dat haar houding jou ook boos kan maken. Wat ook belangrijk is, is dat Tessa haar excuses aanbiedt, zo nodig ook aan andere cliënten.
Als je als begeleider rust uitstraalt, neemt Tessa die rust vaak over.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Hogeschool Pedagogiek
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk