De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afscheid van groep 8

Kinderen leren omgaan met afscheidssituaties in de klas

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Afscheid van groep 8

Kinderen leren omgaan met afscheidssituaties in de klas

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"Samenvatting

Zowel tijdens mijn studie als gedurende de 5 jaar die ik werk als leerkracht in het basisonderwijs, is het mij opgevallen dat er kinderen zijn die als gevolg van groepsovergang en/of schoolverlaten negatief worden beïnvloed op het sociaal-emotionele vlak. De kinderen maken dit zelf kenbaar en dit merk ik doordat deze kinderen verdrietig en/of opstandig worden. Vaak hebben ook de leerprestaties hier onder te leiden.

Aan de hand van mijn probleemverkenning, waarin ik vaststel dat meerdere collega's het probleem onderkennen en hier geen pasklare oplossing voor hebben, heb ik besloten een lessencyclus op te zetten waarmee ik leerlingen van groep 8 kan begeleiden in hun omgang met het afscheid van school en daarmee hun vertrouwde sociale omgeving.

De lessencyclus zet ik op aan de hand van input van collega's, een literatuuronderzoek naar hechting, separatie- en verlatingsangst en rouwverwerking. Ik besteed hierbij bijzondere aandacht aan de mogelijke verschillen in omgang met afscheid van de Antilliaanse en Islamitische cultuur omdat dit de grootste culturele groepen naast de Nederlandse zijn bij mij op school. In mijn literatuuronderzoek kijk ik hierbij naar zowel de rouwrituelen als naar de score van de cultuur op 3 van de 5 culturele dimensies van Hofstede (1991)

Om de lessencyclus goed af te stemmen op mijn onderzoeksgroep laat ik hen een basis enquête invullen waarvan ik de resultaten gebruik om mijn lessencyclus mee aan te scherpen. Hierdoor besteed ik onder andere extra aandacht aan het praten over het gevoel van de leerlingen tijdens de lessen. Verdere aanscherping van de lessencyclus vindt plaats op basis van participerend observatie onderzoek tijdens de lessen. Hiermee evalueer ik de gegeven lessen en pas deze zo nodig direct aan. Ik doe dit onder andere door de kringgesprekken in te korten. Uiteindelijk laat ik de onderzoeksgroep nog een evaluatie enquête invullen. Dit om feedback te krijgen op de gegeven lessen en deze zo nodig aan te passen.
Deze lessencyclus was een succes, de kinderen hebben goed meegedaan en vonden over het algemeen de activiteiten en de opdrachten leuk om te doen. Tijdens de lessencyclus heb ik wat aanpassingen gedaan zodat de lessen nog meer aansloten bij de belevingswereld van de kinderen van groep 8. Ik merkte dat de kinderen als groep nog hechter werden en nog meer over elkaar te weten kwamen. Dit maakte kinderen respectvoller voor elkaars gevoelens en toleranter naar elkaar in de individuele en culturele verschillen in de omgang met elkaar.

Ik denk dat ik met deze lessencyclus bijgedragen heb aan een mooier en intensiever afscheid dan zonder deze lessen. Het afscheid is goed en positief verlopen. Ik heb het voor elkaar gekregen om alle kinderen van deze groep, inclusief de kinderen met sociaal-emotionele problemen, op een positieve manier afscheid te laten nemen en dit rustig voor hen te laten verlopen. Voor mij persoonlijk is dit een fantastisch resultaat en had mij geen beter resultaat kunnen wensen.

"

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk