De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Welke tape methode leidt tot de grootste pijnvermindering bij fasciitis plantaris?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Welke tape methode leidt tot de grootste pijnvermindering bij fasciitis plantaris?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Fasciitis plantaris is een veel voorkomend probleem. Verschillende hulpverleners kunnen deze aandoening behandelen, waaronder podotherapeuten. Vaak wordt er als (tijdelijke) interventie een taping toegepast. Er bestaat tot nu toe geen consensus over de meest effectieve taping techniek en het meest effectieve tape materiaal om de grootste pijnvermindering tot stand te brengen bij fasciitis plantaris klachten.
Het doel van deze studie is te onderzoeken welke taping methode (techniek en type materiaal) leidt tot de grootste pijnvermindering bij fasciitis plantaris. Daarnaast is onderzocht op welke manier de eigenschappen van tape mogelijk invloed hebben op de pijnbeleving van patiënten.
Er werd een literatuuronderzoek uitgevoerd waarbij gebruik werd gemaakt van de zoekmachines biep.nu en PubMed. De methodologische kwaliteit is beoordeeld aan de hand van de PEDro-scale.
Acht artikelen voldeden aan de inclusie criteria, waaronder twee RCT’s. De interventies betroffen Low-Dye taping, Augmented Low-Dye taping en kinesio taping. De behaalde pijnvermindering was significant te noemen, evenals de invloed van tape op het neuromusculaire systeem, de plantaire druk, de range of motion en de dikte van de plantaire fascie ter hoogte van de insertie.
De geïncludeerde onderzoeken variëren van matige tot goede methodologische kwaliteit. Er is gelimiteerd bewijs van goede methodologische kwaliteit dat leidt tot de voorlopige conclusie dat het beste resultaat ten aanzien van pijnvermindering bij fasciitis plantaris bereikt kan worden met de tape techniek uitgevoerd met een kinesio tape materiaal op de plantaire zijde van de voet en op de posteriore zijde van het onderbeen. Aanbevolen wordt te onderzoeken of uitbreiding van de taping naar de hamstrings een relevante toevoeging kan zijn in het bereiken van pijnvermindering bij fasciitis plantaris. Verder blijken de eigenschappen van tape de beleving van pijn en de aansturing van spieren indirect te kunnen beïnvloeden en hiermee mogelijk een positieve invloed hebben op de pijnbeleving bij fasciitis plantaris.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingPodotherapie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
AfstudeerorganisatieVoetencentrum, Arnhem
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk