De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wanneer een kind geboren wordt staat hem of haar nog een hele weg te wachten, vol groei en ontwikkeling. Een kind komt voor keuzes te staan die gemaakt moeten worden gedurende deze groei naar volwassenheid. Het zou natuurlijk makkelijk zijn als we allemaal dezelfde ontwikkeling zouden kunnen doorlopen. Ontwikkelen zou dan betekenen, kijken naar je voorganger en precies hetzelfde doen. Maar zo werkt het niet. Ieder individu is uniek, waardoor ook ieder individu een eigen ontwikkeling doormaakt. Het gaat hierbij over verschillende ontwikkelingen, zoals de lichamelijk-, geestelijke,- sociale ontwikkeling, maar ook de seksuele ontwikkeling speelt een belangrijke rol in het leven van een individu.

Velen denken dat de seksuele ontwikkeling begint bij de eerste keer seks. Dit is een misvatting. De seksuele ontwikkeling is een ontwikkeling die start op jonge leeftijd, wanneer een kind begint met het ontdekken van het eigen lichaam en houdt veel meer in dan alleen seks. Bij de seksuele ontwikkeling moet gedacht worden aan onder andere het ontdekken van eigen lichaam, erachter komen wat je allemaal kan met eigen lichaam, lichamelijke groei, contacten leggen met het andere geslacht, relaties aangaan, relaties verbreken, en uiteindelijk komt er een leeftijd waarop je als jongere klaar bent voor seks. Voorafgaand aan deze eerste keer seks heeft zich al een hele ontwikkeling afgespeeld. De seksuele ontwikkeling bereikt zijn hoogtepunt in de puberteit en de adolescentie. Door velen wordt dit gezien als een moeilijk periode. Begeleiding bij de seksuele ontwikkeling is dan ook noodzakelijk om de seksuele ontwikkeling zo natuurlijk en positief mogelijk te kunnen laten verlopen.

Maar hoe zit dat dan met de seksueel ontwikkeling wanneer jongeren zijn weg genomen uit een natuurlijke opvoedingssituatie. Dit is het punt waar de link gelegd wordt tussen de seksuele ontwikkeling en jongens in de leeftijd van 12 tot en met 21 jaar die verblijven binnen Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker. Dat is waar het onderzoek van deze scriptie zich op heeft gericht.

Deze jongens zijn weg gehaald uit de natuurlijke opvoedingssituatie en worden geplaatst binnen een gesloten inrichting. Vrijheden worden ontnomen, de controle is groot en er zijn geen meisjes in de buurt. Toch komen ook deze jongens aan bij het hoogtepunt van hun seksuele ontwikkeling waarop het lichaam zich klaar gaat maken voor seks. Maar hoe zit dat met de begeleiding van de seksuele ontwikkeling van deze jongens? In een natuurlijke opvoedingssituatie is dit een taak van de ouders. Maar een gesloten inrichting is geen natuurlijke opvoedingssituatie. Binnen een gesloten inrichting is het een taak van de groepsleiders om de jongens te begeleiden bij hun seksuele ontwikkeling. Tijdens het onderzoek van deze scriptie is er gekeken naar hoe deze begeleiding er momenteel uit ziet en hoe deze het beste vormgegeven kan worden om een optimale ontwikkeling te stimuleren.

Een aantal conclusies van dit onderzoek zijn:
• De seksuele ontwikkeling speelt een belangrijke rol in het leven van iedere individu.
• Veel van de jongens binnen Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker hebben over het algemeen een gebrekkige seksuele ontwikkeling doorgemaakt.
• De groepsleiding is van mening dat de huidige begeleiding van de seksuele ontwikkeling van de jongens op de behandelgroepen ontoereikend is en beter kan.
• De uitgeschreven visie dient meer terug te komen in de praktijk, wil je als groepsleiding de jongens kunnen ondersteunen in hun seksuele ontwikkeling.

Kortom; wil de begeleiding van de seksuele ontwikkeling verbeteren dan zal hier de nodige aandacht aan besteed moeten worden, vanuit de groepsleiding, de overige leden van het team, de staf en de directie. Uit dit onderzoek zijn aanbevelingen naar voren gekomen die hen op weg kunnen helpen. Dit onderzoek kan beschouwt worden als een vooronderzoek, waaruit is gebleken dat er behoefte is aan verbetering. Het vervolg van dit onderzoek ligt hogerop.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Hogeschool Pedagogiek
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk