De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

‘Gelaryngectomeerden spreken’

De betrokkenheid van de mantelzorger bij het laryngectomie zorgverleningsproces

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

‘Gelaryngectomeerden spreken’

De betrokkenheid van de mantelzorger bij het laryngectomie zorgverleningsproces

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding
In dit kwalitatief onderzoek, een examenonderdeel voor het behalen van het diploma van logopediste aan de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven, wordt onderzocht wat de ervaringen van gelaryngectomeerden zijn over hoe zorgverleners in het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM) de mantelzorgers van de gelaryngectomeerden betrekken, begeleiden en ondersteunen in het zorgverleningsproces. Het onderzoek vond plaats in samenwerking met logopedisten van het azM. Zij werken multidisciplinair aan een informatieklapper voor toekomstige laryngectomiepatiënten en hebben behoefte aan informatie over de ervaringen van gelaryngectomeerden met het zorgverleningsproces. De adviezen die voortvloeien uit dit onderzoek worden verwerkt in de informatieklapper en bieden de mogelijkheid aan zorgverleners in het azM om de zorgverlening te verbeteren.

Methode
Resultaten werden verzameld van negen gelaryngectomeerden (geopereerd en behandeld in het azM), met een uitgebreid semigestructureerd interview waarin de participant werd gevraagd naar zijn/haar ervaringen met het zorgverleningsproces in het azM. De afgenomen interviews werden getranscribeerd en gecodeerd, waaruit een codeboom ontstond.

Resultaten
Volgens de gelaryngectomeerden zijn de mantelzorgers betrokken bij de patiënt, nemen initiatieven in het verzamelen van informatie, hebben de taak van stomaverzorging en bieden emotionele steun aan de patiënt. De gevolgen van de laryngectomie, de diagnose, de operatie en de ziekte in het algemeen hebben een grote impact op de mantelzorgers. De gelaryngectomeerden zijn tevreden over hoe zorgverleners de mantelzorgers betrekken bij de onderzoeken, de diagnose en de operatie en ontevreden over de aandacht en begeleiding van zorgverleners aan mantelzorgers. Er is behoefte aan meer informatie en begeleiding in stomaverzorging en meer aandacht voor de mantelzorgers tijdens het zorgverleningsproces.

Conclusie
De ervaringen van gelaryngectomeerden, over hoe zorgverleners hun mantelzorgers betrekken bij het zorgverleningsproces in het azM, zijn positief en negatief. De negatieve aspecten, meer aandacht aan mantelzorgers, meer begeleiding en informatieverstrekking in stomaverzorging, verdienen een aanpak om de zorgverlening in het azM te verbeteren.

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLogopedie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
PartnerAcademisch Ziekenhuis Maastricht
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk