De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De consequenties van de automatisering van de jaarrekeningcontrole voor

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

De consequenties van de automatisering van de jaarrekeningcontrole voor

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De huidige technologische ontwikkelingen hebben veel invloed op de werkzaamheden van de controlerend accountant. Door de exponentiele groei aan de opslag van data wordt het steeds gemakkelijker om geautomatiseerd werkzaamheden uit te voeren. Dit heeft tot gevolg dat de accountant steeds minder zelf gaat doen en de computer het werk overneemt. Door slimme algoritmes is een machine zelfs in staat om zichzelf dingen aan te leren.

In de scriptie is in kaart gebracht welke technologische ontwikkelingen momenteel ontstaan. Dit betreffen technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, data-analyse en process mining.

Ondanks de mogelijkheden die er momenteel zijn, is uit interviews met accountants en IT-auditors van d Big4- kantoren gebleken dat IT nog maar weinig in de controle wordt geintegreerd. Dit is vreemd wanneer wordt gekeken naar ontwikkelingen zoals de schaarste aan accountants en de vraag naar meer kwaliteit.

Alhoewel de praktijk nog niet in lijn loopt met de mogelijkheden die de technologische ontwikkelingen volgens de theorie biedt, zijn de verwachtingen voor een data gedreven jaarrekeningcontrole groot. Deze ontwikkeling zal invloed hebben op de rol en de functie van de controlerend accountant. Hier zal op in moeten worden gespeeld door aanpassing van het onderwijs en de mogelijkheden binnen de kantoren

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingAccountancy
AfdelingFontys Hogeschool Financieel Management
PartnerPricewaterhousecoopers
Datum2016-08-25
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk