De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie gaat over het verhogen van de motivatie bij vmbo-¬‐leerlingen en welke activerende didactiek en werkvormen hier het beste bij passen.
In het eerste hoofdstuk worden de achtergronden besproken. Er wordt antwoord gegeven op de vraag wat er verstaan wordt onder actief leren en welke verschillen actief leren kent als we het vergelijken met het reguliere, traditionele onderwijs. Er worden ook onderzoekresultaten van deskundigen in kaart gebracht die aangetoond hebben dat actief leren een positief effect heeft op het leerrendement. Op het moment dat we klaar zijn met het leveren van bewijs, bespreken we de verschillende didactische werkvormen. Hoe kun je actief leren, aan de hand van werkvormen, binnen je lessen implementeren? De overgang van traditioneel onderwijs naar actief onderwijs zorgt voor vele veranderingen, voor zowel docenten als leerlingen. We bespreken daarom de gevolgen van actief leren voor docent en student.
Daarna wordt er besproken wat het belang is van actief leren. Dit niet alleen met het oog
op leerresultaten, maar we brengen ook enkele maatschappelijke argumenten onder woorden. Onder andere een soepelere doorstroom naar het vervolgonderwijs.


Vervolgens richten we ons in hoofdstuk 2 op de praktijk. We gaan over tot het creëren van verschillende activerende werkvormen, maar niet voordat we eerst onze leerlingen vragen naar hun voorkeuren. De werkvormen zijn gecreëerd aan de hand van de algemene didactiek van dhr. Ebbens en dhr. Ettekoven. Deze scriptie wordt geschreven vanuit de ervaringen van een geschiedenisstudente. Zonder het drieluik Actief Historisch Denken, Geschiedenis Doordacht en Leerlingen Construeren het Verleden geschreven door Aardema, Havekes en de Vries had zij keer op keer het wiel opnieuw moeten uitvinden. Aan de hand van onder andere deze literatuur is er een lessenserie ontworpen, die een concreter beeld probeert te scheppen van actief geschiedenisonderwijs binnen het
VMBO.


In het derde hoofdstuk wordt een conclusie getrokken. Deze conclusie is gebaseerd op de uitkomsten van de enquêtes en het vergelijken van het aantal gedragsmeldingen per klas, per maand. De conclusie van deze scriptie is dat activerende didactiek niet alleen bestemd hoeft te zijn voor het gymnasium, maar ook toepasbaar is binnen het VMBO als men de juiste voorzorgsmaatregelen in acht neemt

Toon meer
OrganisatieFontys
OpleidingLeraar Geschiedenis (Sittard)
AfdelingFontys Lerarenopleiding Sittard
PartnerConnect College Echt
Datum2015-05-19
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk