De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"Wat is de carbon footprint van de productie en distributie van orthopedische schoenen?"

Rechten: Alle rechten voorbehouden

"Wat is de carbon footprint van de productie en distributie van orthopedische schoenen?"

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding
Tot op heden zijn er nog geen onderzoeken en/of resultaten bekend over de CO2 uitstoot binnen de orthopedische schoenenbranche. Als gevolg van de toenemende vraag naar orthopedische schoenen, kiezen steeds meer Nederlandse orthopedische schoen technische bedrijven ervoor om de productie van te laten plaatsvinden in het buitenland. De onderzoeksvraag van dit onderzoek luidt: “Wat is de carbon footprint van één paar orthopedische schoenen?”
Methode
Aan de hand van de handleiding PAS 2050 is de totale CO2 uitstoot van één paar volledig opmaat gemaakte orthopedische schoenen van de opdrachtgever berekend. De CO2 uitstoot voor de volgende onderdelen werd berekend: productie benodigde materialen, distributie materialen, distributie leesten inclusief supplementen, de productie en distributie orthopedische schoenen. Alle benodigde informatie voor het berekenen van de totale CO2 uitstoot werd verkregen doormiddel van een literatuurstudie.
Resultaten
Met behulp van de literatuurstudie werden drie artikelen geïncludeerd. De informatie uit de literatuurstudie werd aangevuld met informatie uit de Ecoinvent database 2.2. De berekening van de totale CO2 uitstoot van één paar volledig opmaat gemaakte orthopedische schoenen van de opdrachtgever bedroeg 13,31 kg CO2 (range 11,61 – 15,01). De resultaten van dit onderzoek kwamen overeen met de resultaten van een pilotstudie over de totale CO2 uitstoot van één paar confectieschoenen. De productie van alle materialen en de distributie van de orthopedische schoenen zorgen voor de grootste bijdrage aan de totale CO2 uitstoot.
Conclusie
Naar aanleiding van dit onderzoek wordt aanbevolen om meer onderzoek te doen naar de totale CO2 uitstoot binnen verschillende bedrijven binnen de orthopedische schoenbranche. Wanneer er meer onderzoek naar de CO2 uitstoot binnen de Nederlandse orthopedische schoenenbranche wordt gedaan zal de branche bewust(er) worden van de carbon footprint. Hopelijk kunnen orthopedische schoen technische bedrijven op basis van deze onderzoeken zichzelf doelstellingen stellen en maatregelen nemen die de CO2 uitstoot in de toekomst kunnen verminderen

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingOrthopedische Technologie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
PartnersNimco Made4You te Berg & Dal
Datum2016-09-20
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk