De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat maakt golfsurfen een (on)veilige sport?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat maakt golfsurfen een (on)veilige sport?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In deze scriptie staat de veiligheid rond de golfsurfsport centraal, waarbij de hoofdvraag als leidraad dient. De hoofdvraag luidt: 'In hoeverre is het aspect veiligheid vertegenwoordigd in de golfsurfsport?'.
Golfsurfen is een eeuwenoude sport, van waaruit andere boardsporten als snowboarden en kitesurfen zijn ontstaan. Golfsurfen is ontdekt door de Polynesiërs en heeft vervolgens over vele honderden jaren de wereld veroverd. Met steeds meer technische snufjes heeft ook Nederland rond de zeventiger jaren de sport ontdekt.
Ondanks het relaxte imago zijn ongelukken en verwondingen bij het surfen niet te voorkomen. Veel is hier nog niet over bekend, ten minste niet in Nederland. Een land waar de sport al veel langer wordt beoefend, zoals Amerika, geeft hierover meer informatie. Een onderzoek onder Nederlandstalige surfers bevestigt de informatie uit Amerika.
Factoren die belangrijk zijn bij het golfsurfen zijn de natuur, het materiaal en kennis van de sport. De natuur zorgt voor voorspelbare en onvoorspelbare factoren.
Wind, getij, stroming, watertemperatuur en de surflocatie zijn voorspelbare factoren.
Wind zorgt voor het ontstaan van golven en lokale wind geeft vorm aan de golven. Offshore en onshore wind zijn daarbij veel gebruikte termen. Een surfer kan voor het surfen informatie over de windrichting opzoeken. Aan de hand hiervan kan bepaald worden of er een goede surf staat.
Het getij zorgt voor verandering in de zee, afhankelijk van de surfspot. Informatie over het getij is te vinden in een getijdentabel, waarvan surfers gebruik maken om erachter te komen wanneer de beste surf staat.
Stromingen brengen het meeste gevaar met zich mee. Informatie hierover is erg belangrijk voor de surfers, want afdrijven naar open zee kan vervelend zijn. Kennis over de stromingen en wat te doen komt vaak aan bod bij een theorieles. Uit het onderzoek komt naar voren dat surfers het prettig vinden dit op papier na te lezen.
Op de watertemperatuur wordt door veel surfers ingespeeld door het dragen van een wetsuit. Surfen in de (Nederlandse) winters wordt mogelijk door een 'steamer' met cap, schoenen en handschoenen. Hoe beter gekleed, hoe langer een surfer zonder onderkoeling in het water kan blijven.
Het uitzoeken van een surfspot kan bepalend zijn voor gevaren die de zee met zich meebrengt. De zeebodem speelt hierbij een rol. Een beach break is prima om het surfen te leren en brengt door de zandbodem weinig verwondingen met zich mee. Een point break is afhankelijk van rotsen in zee, waarop de golf breekt. Naast de rotsen zal het een zandbodem betreffen. Rotsen kunnen grotere verwondingen dan een zandbodem veroorzaken. Als laatste is er de reef break, die niet geschikt is voor beginners. Dit zijn meestal de golven uit een surfvideo en breken op een rotsbed of koraalrif. Het is niet prettig om hierop een wipe out te maken, dat kan lelijke wonden als gevolg hebben.
Afstudeerscriptie Rianne Slabbers ' Fontys Sporthogeschool - Breakloose 3
Wat maakt golfsurfen een (on)veilige sport?
De meer onvoorspelbare factoren betreffen de zeefauna, als pietermannen, kwallen en haaien. Informatie over het gebied en of deze diersoorten er leven is handig om te weten. Echter kan een surfer niet vooraf voorzien of deze dieren ook daadwerkelijk aanwezig zijn en zich tonen aan het surfend volk.
Aan het materiaal kan een surfer veel optimaliseren. Het is echter de vraag of iedereen dit wil, eraan meedoet en het kan voortzetten naar andere surfers. Op nummer één in de rij van wondveroorzakers staat contact met het surfboard. Voor de nose en tail van een surfboard zijn er een noseguard en tailguard, die de plank en surfer beschermen. De leash zorgt ervoor dat een surfer zijn surfboard niet verliest en er bestaan flexibele vinnen, waarmee fincuts worden verminderd en voorkomen. Een helm wordt te weinig gebruikt, maar beschermt het hoofd optimaal tegen verwondingen. Het hoofd staat immers in de top drie meest aangedane lichaamszones. Oordoppen en zinkzalf voorkomen surfersoor en verbranding. Een wetsuit houdt de surfer warm en beschermt tegen kleine beschadigingen en wondjes.
Met kennis van de sport wordt voornamelijk het kennen van de surfregels bedoeld. Deze zijn erg belangrijk en internationaal toepasbaar. Daarnaast is kennis over de natuur en materiaal handig bij het beoefenen van de golfsurfsport. Gebruik maken van gezond verstand en weten wat een persoon als surfer aankan behoren tot het gedrag.
Golfsurfinstructeurs zorgen voor een veilig verloop van de surflessen en geven een surfer vertrouwen op het gebied van veiligheid. Een gecertificeerd surfinstructeur is in het bezit van een lifeguard diploma en heeft kennis van de natuur en het materiaal. Deze brengt de instructeur gedeeltelijk en effectief over op zijn leerlingen, om de surfles een veilig vervolg te geven.
Ondanks alle goede zaken die aan veiligheid worden gedaan, zijn verwondingen niet altijd te voorkomen. De meest voorkomende verwondingen zijn sneeën, kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen. De online enquête bevestigt deze verwondingen onder de Nederlandstalige surfers.
Al deze informatie maakt het mogelijk onder optimale kennis en kunde de veiligheid binnen de golfsurfsport te garanderen. De golfsurfsport is een relatief veilige sport. Ondanks dat zal de kennis van een surfer up to date moeten zijn. Niet alle surfers zijn op de hoogte van de surfregels of hebben kennis van de (plaatselijke) gevaren. Daarnaast is het belangrijk dat surfers op de hoogte zijn van de beschermende middelen voor lichaam en surfboard.
Een bedrijf als Breakloose kan de veiligheid optimaliseren door de surfers op de hoogte te stellen van de surfregels en andere zaken die de veiligheid verbeteren.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Sporthogeschool
Jaar2009
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk