De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Behandelingscriteria gastrocnemius contractuur bij kinderen met spastische cerebrale parese

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Behandelingscriteria gastrocnemius contractuur bij kinderen met spastische cerebrale parese

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding
Een equinus is de meest voorkomende contractuur bij kinderen met spastische Cerebrale Parese, de musculus gastrocnemius speelt hierbij een belangrijke rol in het ontstaan. De wetenschappelijke onderbouwing voor het behandelen van kinderen met deze aandoening is slechts zeer beperkt mogelijk. Orthopedisch Technologen verzorgen met orthesen een groot deel van de behandeling. Hoewel equinus dus de meest voorkomende afwijking is bij deze kinderen, is er geen consistentie voor behandelingen en is er weinig wetenschappelijke onderbouwing. Daarom is meer duidelijkheid over de keuzecriteria voor het behandelen gewenst, met als hoofdvraag:
‘’Wat zijn de keuzecriteria van kinderrevalidatieartsen in Nederland voor een contractuur behandeling van de musculus gastrocnemius bij kinderen met spastische Cerebrale Parese?’’

Methode
Om de onderzoeksvraag te beantwoorden is een kwalitatief onderzoek middels semi-gestructureerde interviews uitgevoerd. De doelgroep bestond uit kinderrevalidatieartsen met minimaal één jaar werkervaring die minstens twee maal per week kinderen met spastische Cerebrale Parese behandelen.

Resultaten
Tien kinderrevalidatieartsen verdeeld over zes provincies uit heel Nederland zijn geïnterviewd. Daarbij zijn de volgende thema’s naar voren gekomen; spasticiteit, looppatroon, meerdere problemen en ouders.

Conclusie
De keuzecriteria van de geïnterviewde artsen voor het behandelen van een musculus gastrocnemius contractuur komen overeen. Dit zijn spasticiteit, looppatroon, meerdere problemen en ouders.
Echter bestaan er naast overeenkomsten ook verschillen in de behandelmethoden.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
OpleidingOrthopedische Technologie
AfdelingFontys Paramedische Hogeschool
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk