De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

(On)bewust op het spoor naar zelfstandig werken op de Spoorzoeker

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

(On)bewust op het spoor naar zelfstandig werken op de Spoorzoeker

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het bewaken van de zorg in het onderwijs geeft mij al geruime tijd een passende baan. Eerst in het geven van onderwijs in verschillende groepen en later als coördinator van zorg als intern begeleider. In die hoedanigheid heb ik gemerkt dat niet elke leerkracht is toegerust met de tools om die zorg daadwerkelijk te organiseren.
Het organiseren van zorg valt onder het kopje klassenmanagement. Bij het analyseren van de beelden van de collega's die ik mocht filmen voor mijn opleiding School Video Interactie Begeleiding (SVIB) had de leervraag vaak betrekking op klassenmanagement. Bijvoorbeeld het traject met L. Zij omschreef haar eigen vraag als: "Kunnen mijn kinderen 10 minuten werken met uitgestelde aandacht?"
Toen ik bij haar ging filmen werd ons allebei duidelijk dat de organisatie van het zelfstandig werken verbetering nodig had. L. heeft met veel enthousiasme middels SVIB het zelfstandig werken stap voor stap bij haarzelf en de kleuters geïntroduceerd.
Ook F. had zich aangemeld om begeleid te worden. Zij had als hulpvraag: " Hoe kan ik ervoor zorgen, dat de leerlingen van de ene groep zelfstandig aan het werk gaan en rustig blijven tijdens het instructiemoment van de andere groep".
Door SVIB werd F. zich bewust van de noodzaak van het verbeteren van het klassenmanagement m.b.t. het zelfstandig werken. Er kwam meer rust in de groepen en de instructie kon op een voor haar acceptabele manier gegeven worden.
Ongeveer hetzelfde verhaal bij M.. Zij startte dit schooljaar met een 7/8 combinatie van 29 kinderen. Bij de intake werd duidelijk dat M. wel degelijk wist wat zelfstandig werken was.
Zij wilde graag weten of de manier waarop zij het organiseerde in orde was. Bij de nabesprekingen zag M. dat haar organisatie verbeterd kon worden. Deze observaties en mede het feit dat een aantal leerkrachten tijdens leerling- en groepsbesprekingen regelmatig aangeven niet aan de extra zorg toe te komen en het
werken met een instructietafel moeilijk kunnen organiseren hebben mij nieuwsgierig gemaakt naar het zelfstandig werken op de Spoorzoeker. Daarmee ook naar de vaardigheden en opvattingen van de leerkrachten over zelfstandig werken.

Een praktijkonderzoek start volgens Kallenberg (2007) bij een probleem of een vraag uit de praktijk. Het levert kennis op die waardevol is voor de praktijk. In welke mate zal mijn onderzoek bijdragen aan een verbetering van de onderwijssituatie op de Spoorzoeker?
Ik hoop dat ik door dit onderzoek meer bewustwording bij het team van de Spoorzoeker over zelfstandig werken tot stand kan laten komen en dat er meer leerkrachten zoals L., F., en M. zo effectief mogelijk het werken met uitgestelde aandacht gaan inzetten. Leerkrachten hebben niet genoeg alleen aan motivatie en een positieve houding om (passend) om te gaan met verschillen in de klas; leerkrachten hebben ook behoefte aan adequate methoden, werkwijzen, materialen, kennis, vaardigheden, extra tijd, ervaring en samenwerking.
Samenwerking tussen leerkrachten is versterkend:
• je kunt eens zien hoe je collega omgaat met bepaalde problemen
• je kunt een ander ondersteuning geven
• je kan een ander laten zien hoe je aan materialen, vaardigheden en extra tijd kan komen
• je kunt ervaringen en kennis met elkaar delen.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk