De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderscheidend in MKI

scriptie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderscheidend in MKI

scriptie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor Bedrijf A en Bedrijf B is onderzoek uitgevoerd naar het onderscheidend vermogen als Opdrachtnemende partij in de MKI-berekening.
Dit onderwerp is tot stand gekomen vanuit de marktvraag waarin het onderwerp duurzaamheid met groter regelmaat uitgevraagd wordt. Er zijn weinig methodes om duurzaamheid te meten. Eén van de methodes is de milieukostenindicator-berekening. Om werken aan te nemen, dienen wij hier onderscheidend te zijn ten opzichte van andere Opdrachtnemende partijen.
Gedurende 4 maanden is onderzoek uitgevoerd, waarin gestart is met een literatuurstudie naar de totstandkoming, rekenmethodes en bewerkbare parameters van de MKI-berekening. Vervolgens is onderzocht wat de impact is van biobased materialen op een MKI-berkening. Hiervoor zijn interviews uitgevoerd met leveranciers en producenten van biobased producten, waaronder biobased bestratingsmaterialen. Zodra de theorie van de MKI-berekening en het onderscheidbare vermogen op de producten inzichtelijk was, is onderzocht hoe draagvlak aan dit onderwerp gegeven kan worden in de aanbestedingsfase. Om te analyseren wat het huidige kennisniveau binnen de bedrijven is, zijn enquêtes uitgevoerd waaruit interessante inzichten uit zijn ontstaan. Tot slot is met behulp van het literatuuronderzoek en interviews met kennisdragers van de MKI-berekening onderzocht wat de toekomstige ontwikkelingen zijn op het gebied van de MKI-berekening en of dit de komende jaren één van de weinige methodes blijft om duurzaamheid meetbaar te maken.
Vanuit dit onderzoek blijkt dat de MKI-berekening een complexe methode is, waarbij het moeilijk is om als Opdrachtnemende partij onderscheidend te zijn. De grootste winst op dit gebied is te behalen in het productieproces van de producten, waarbij het winnen van de grondstoffen de grootste impact heeft. Het toepassen van biobased materialen heeft een positieve impact op het resultaat. Collega’s bij Bedrijf A en Bedrijf B zijn regelmatig in contact gekomen met de berekeningen en zien kansen om hier meer uit te halen. Om dit te realiseren is er een rekentool ontwikkeld, waardoor collega’s op een laagdrempelige
wijze zelf een berekening uit kunnen voeren om zo meerdere varianten met elkaar te vergelijken.
Momenteel is het onderscheidend zijn in de materialen slecht één deel van duurzaam werken. Er zijn inmiddels 12 thema’s die impact kunnen hebben op het onderscheidbare vermogen van de opdrachtnemers.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingAcademie Built Environment
Datum2020-01-20
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk