De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Evaluatie medicatiebeleid en -protocol

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Evaluatie medicatiebeleid en -protocol

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In 2013 zijn binnen de RIBW Nijmegen & Rivierenland het medicatiebeleid en -protocol geïmplementeerd. Deze documenten waren tot op heden nog niet geëvalueerd. Daardoor was het onbekend of deze een bijdrage leveren aan verschillende aspecten zoals medicatieveiligheid, de kwaliteit van zorg en het bieden van handvatten voor begeleiders. Om het medicatiebeleid en -protocol te evalueren is de volgende onderzoeksvraag beantwoord: ‘’Wat zijn de belemmerende en bevorderende factoren voor begeleiders binnen de RIBW Nijmegen & Rivierenland bij het uitvoeren van het medicatiebeleid en -protocol?’’. De belemmerende en bevorderende factoren zijn in kaart gebracht binnen vier hoofdthema’s: inhoud van het medicatiebeleid en -protocol, bevoegd- en bekwaamheid, uitvoeren van het medicatiebeleid en -protocol en wet- en regelgeving.
Er is gebruik gemaakt van een beschrijvend kwalitatief onderzoeksdesign. Door middel van halfgestructureerde interviews zijn belemmerende en bevorderde factoren in kaart gebracht. Data afkomstig uit deze interviews werd geanalyseerd door middel van thematisch coderen.
De resultaten geven weer dat het uitvoeren van het medicatiebeleid en -protocol beïnvloed wordt door factoren gerelateerd aan de inhoud van het medicatiebeleid en -protocol en het op de hoogte zijn hiervan, onduidelijkheden betreft wet- en regelgeving en de bevoegd- en bekwaamheid van de begeleiders.
Geconcludeerd werd dat begeleiders op de hoogte zijn van het bestaan van het medicatiebeleid en -protocol. Zij hebben voor zichzelf duidelijk waarom het van belang is om op de hoogte te zijn van de documenten en om deze op te volgen. Echter zijn zij niet of onvoldoende op de hoogte van de inhoud hiervan en worden de documenten nauwelijks geraadpleegd. Het gebrek aan interesse in het medicatiebeleid en -protocol en het gebrek aan motivatie om deze te raadplegen en op te volgen worden gezien als de belangrijkste belemmerende factoren. Voor de organisatie liggen er kansen om hierop in te spelen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
PartnerRIBW Nijmegen en Rivierenland
Datum2017-10-11
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk