De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

ZORGPAD INTENSIEVE GERIATRISCHE REVALIDATIE HEUPFRACTUUR

Rechten: Alle rechten voorbehouden

ZORGPAD INTENSIEVE GERIATRISCHE REVALIDATIE HEUPFRACTUUR

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Doel en vraagstelling: In opdracht van het ZZG Herstelhotel (te Groesbeek) is er een onderzoek gedaan naar hoe het zorgpad heupfractuur effectief geïmplementeerd kan worden. In juni 2013 is er een soortgelijk onderzoeksverslag verschenen waarin bleek dat het zorgpad niet goed geïmplementeerd was. Het doel van dit onderzoek is het inzichtelijk maken van belemmerende en bevorderende factoren die door de verpleegkundigen en verzorgenden worden ervaren bij werken met het zorgpad, zodat er een effectief implementatieplan geschreven kan worden met interventies die aansluiten op de behoeftes van de verpleegkundigen en verzorgenden.
Voor dit onderzoek is de volgende vraagstelling geformuleerd: ‘Hoe kan het zorgpad heupfractuur effectief geïmplementeerd worden op afdeling Mulderskop 2 in het Herstelhotel?’
Methode: Om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden is er kwalitatief onderzoek uitgevoerd middels het ASE-model en een focusgroep. Met deze informatie is er een afdelingsspecifiek implementatieplan geschreven.
ASE-model: Vooraf aan de focusgroep werd het ASE-model voorgelegd aan de respondenten om een analyse te kunnen maken van het gedrag in het team.
Focusgroep: Door middel van een focusgroep is inzicht verkregen in de belemmerende en bevorderende factoren, die volgens de verpleegkundigen en verzorgenden een rol spelen in het werken met het zorgpad heupfractuur. De focusgroep bestond uit vier verpleegkundigen en verzorgenden, die allen langer dan vier maanden met het zorgpad heupfractuur gewerkt hadden.
Implementatieplan: Doordat de studentonderzoekers de belemmerende en bevorderende factoren te weten zijn gekomen, kon met behulp van het implementatiemodel van Grol & Wensing (2011) en de HARING-tools (Hilbink, Ouwens, & Kool, 2013) een specifiek implementatieplan geschreven worden voor het team Mulderskop 2, met daarin aandacht voor de behoeften van het team die evidence based onderbouwd zijn.
Resultaten: Uit het ASE-model bleek dat binnen het team van Mulderskop 2 zich drie subgroepjes

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Datum2014-01-13
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk