De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De implementatie van Kaleidoscoop binnen "Erik Dak" (Den Haag)

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De implementatie van Kaleidoscoop binnen "Erik Dak" (Den Haag)

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie is uitgevoerd bij Dak kindercentra. Dak kindercentra is een organisatie te Den Haag onderverdeeld in verschillende units. Om dit onderzoek concreet te houden is er voor gekozen om het onderzoek binnen één unit, Erik Dak te houden. Erik Dak is een centrum met zowel peutergroepen (twee tot vier jaar), babygroepen (nul tot twee jaar) en verticale groepen (nul tot vier jaar). In het jaar 2008 zijn de peutergroepen en verticale groepen binnen Erik Dak gestart met Kaleidoscoop op de groepen. Kaleidoscoop is een programma binnen Voor en Vroegschoolse Educatie (VVE) en wordt gefinancieerd door de gemeente Den Haag. De methode Kaleidoscoop richt zich op peuters vanaf twee-en-een-half jaar tot zes jaar.

De training wordt aangeboden aan negen pm-ers van zowel de peutergroepen als verticale groepen. De training wordt gegeven door professionele opleid(st)ers binnen het Haags Centrum voor Onderwijs (HCO) en zij verzorgen tevens de coaching op de groep. Op dit moment zijn er twee aanvangrondes van de training geweest. Eén in december 2008 en de andere in oktober 2009.

Dit praktijkonderzoek richt zich op de ervaringen van de pm-ers met betrekking tot de implementatie van Kaleidoscoop op de groep. Deze informatie is verkregen door:
- Observaties n.a.v. het Programma Implementatie Profiel (PIP).
- Interviews met de pm-ers binnen Erik Dak
- Het literatuuronderzoek

Deze informatie wordt samengevoegd en geevalueerd. Aan het einde van het rapport komen verbeterpunten naar voren ter verbetering van de training en de implementatie.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSP Sociaal Pedagogische Hulpverlening
AfdelingAcademie voor Sociale Professies
PartnerDak kindercentra (Den Haag)
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk