De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Range of Motion tijdens militair relevante handelingen

wat is de ROM van de heup, knie en enkel, zodat een militair optimaal kan functioneren met de Exobuddy?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Range of Motion tijdens militair relevante handelingen

wat is de ROM van de heup, knie en enkel, zodat een militair optimaal kan functioneren met de Exobuddy?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Om de veiligheid en prestaties van militairen te verbeteren is de Exobuddy ontworpen. De Exobuddy is een militair exoskelet dat in staat is minstens 50% van de rugzak te ondersteunen tijdens voorwaartse bewegingen. Naast het ondersteunen van de rugzak tijdens voorwaarts verplaatsen, is het noodzakelijk dat de militair houdingen kan aannemen om zijn veiligheid te garanderen. Het doel van deze studie is om de Range of Motion van de heup, knie en enkel te bepalen tijdens voorwaarts verplaatsen en tijdens militair relevante handelingen. Hierdoor kan de Exobuddy verder ontwikkeld worden zodat een militair optimaal kan functioneren met de Exobuddy.
De Range of Motion in deze studie betreft de bewegingsvrijheid in een gewricht die nodig is om een bepaalde handeling uit te voeren, en wordt gemeten gedurende de beweging, omdat het aannemen van een houding soms grotere beweginsuitslagen vergt dan de houding zelf. Naast de diverse schiethoudingen betreffen militair relevante handelingen het verplaatsen in verschillende richtingen en overwinnen van obstakels te voet.
In 2019 zijn er metingen gedaan waarbij vijf gezonde proefpersonen dertien militair relevante handelingen uitvoerden. Alle handelingen zijn uitgevoerd conform het Handboek Militair (Ministerie van Defensie, 2016) en de juistheid ervan werd gewaarborgd door de aanwezigheid van een militair. Met behulp van markers op het lichaam werd elke militair relevante handeling met een 3D motion capture systeem (OptiTrack) vastgelegd en vertaald naar maximale gewrichtshoeken in elke bewegingsrichting (in graden). Van elke handeling werd over alle proefpersonen de gemiddelde maximale gewrichtshoek berekend met bijbehorende standaarddeviatie en deze werden weergegeven in een staafdiagram met errorbar, waabij het linker- en rechterbeen los van elkaar weergegeven werden. Deze data leverde per handeling voor elke bewegingsrichting een maximale hoekuitslag op.
Minimaal moet het mogelijk zijn om voorwaarts te kunnen lopen met de Exobuddy, daarvoor is de Range of Motion in de heup, knie en enkel als volgt. Heup: 25,3°; retroflexie en 40,1°; anteflexie; 23,3◦; exorotatie en 15,0°; endorotatie; 23,4°; abductie en 25,2°; adductie Knie: 70,6°; flexie en 6,5°; extensie Enkel: 17,9°; plantairflexie en 16,0°; dorsaalflexie; 13,2°; eversie en 7,4°; inversie.
Om optimaal te kunnen functioneren moet de Exobuddy ook de bewegingsuitslagen van de militair relevante handelingen toelaten, daarvoor is de Range of Motion van de heup, knie en enkel als volgt. Heup: 27,1°; retroflexie en 132,1°; anteflexie; 50,5°; exorotatie en 34,1°; endorotatie; 49,7°; abductie en 28,2°; adductie Knie: 161,9°; flexie en 5,9°; extensie Enkel: 33,1°; plantairflexie en 28,1°; dorsaalflexie; 22,7°; eversie en 30,7°; inversie
De verkregen data in deze studie is genoeg voor InteSpring om verder te kunnen met de ontwikkeling van de Exobuddy. Om meer te kunnen zeggen over het effect van de bepakking op de Range of Motion, is onderzoek nodig met een grotere populatie en met uitsluitend militairen die bekend zijn met het dragen van deze bepakking.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk