De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Adviesrapport huisvesting ZZP' ers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Adviesrapport huisvesting ZZP' ers

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In opdracht van de onderzoeksgroep Smart Housing is onderzoek gedaan naar de werkomgeving die ZZP'ers zich wensen. De aanleiding voor het onderzoek is het gebrek aan kennis over ZZP'ers binnen het Hakagebouw. Het Hakagebouw wil naast de kleine organisaties die zij nu huisvest ook ZZP'ers huisvesten, zij brengen namelijk onbevangenheid, frisse energie en nieuwe ideeën met zich mee. Om ZZP'ers aan te trekken is er inzicht nodig in de werkomgeving die een ZZP'er zich wenst zodat het Hakagebouw hier op in kan spelen.
Om hier inzicht in te verkrijgen is onderstaande probleemstelling geformuleerd:
Welk huisvestingsconcept dient het Hakagebouw toe te passen zodanig dat hiermee een nieuwe doelgroep, ZZP'ers, kan worden bereikt?

Om deze vraag te beantwoorden is er eerst onderzoek gedaan naar de huidige situatie van het Hakagebouw, de kantorenmarkt en ZZP'ers. Ook is er bij verschillende met het Hakagebouw te vergelijken panden gekeken wat zij ZZP'ers aanbieden. Om daarnaast te kijken wat de ZZP'ers zich wensen in hun werkomgeving is er een enquête uitgezet, die door 340 mensen is ingevuld. Aan de hand van de onderzoeksresultaten is een gewenste situatie geschetst.

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat ZZP'ers behoefte hebben aan een werkomgeving waar men kan ontmoeten en kennis delen, dit is namelijk een deel van de ZZP cultuur. Daarnaast hebben ZZP'ers ook de behoefte zich terug te kunnen trekken in een ruimte waar geconcentreerd gewerkt kan worden. Verder mag een werkplek voor ZZP'ers niet te duur zijn en moet men er niet te lang aan vast zitten, men wil namelijk flexibel blijven. Tenslotte zijn er verschillende soorten ZZP'ers waarvan een deel graag op een vaste werkplek werkt en een ander deel graag op een flexibele werkplek werkt.

Naar aanleiding van de conclusies zijn de belangrijkste speerpunten van het nieuwe huisvestingsconcept:
• Er wordt een comfortabele en aantrekkelijke werkomgeving aangeboden waarbij de prijs en kwaliteit van de werkomgeving in balans is.
• De voor ZZP'ers belangrijke beleving, ontmoeting, wordt door de huisvesting gefaciliteerd. Daarnaast is er ook de ruimte om geconcentreerd te werken en te vergaderen.
• De cultuur binnen het Hakagebouw, duurzame innovatie door samenwerking, wordt duidelijk gecommuniceerd waardoor iedereen weet waar het Hakagebouw voor staat.
• Het aanbieden van zowel vaste als flexibele werkplekken zorg ervoor dat de verschillende ZZP'ers in het Hakagebouw willen en kunnen werken.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingFM Facility Management
AfdelingAcademie voor Facility Management
PartnersSmart Housing
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk