De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

In welke mate kan manuele lymfedrainage bijdragen aan de behandeling van het mediaal tibiaal stress syndroom bij studenten in de opleiding Veiligheid en Vakmanschap op het MBO Amersfoort?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

In welke mate kan manuele lymfedrainage bijdragen aan de behandeling van het mediaal tibiaal stress syndroom bij studenten in de opleiding Veiligheid en Vakmanschap op het MBO Amersfoort?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: In dit onderzoek is gekeken of manuele lymfedrainage kan bijdragen aan de behandeling van het mediaal tibiaal stress syndroom bij studenten in de opleiding Veiligheid en Vakmanschap op het MBO Amersfoort. Het doel van dit onderzoek was het nagaan of manuele lymfedrainage een toegevoegde waarde heeft als behandeling voor het mediaal tibiaal stress syndroom en of het misschien relevant om het behandelingsprotocol van het Ministerie van Defensie aan te passen.
Militairen en Veiligheid en Vakmanschap studenten zijn de groepen die het meest lijdt aan het mediaal tibiaal stress syndroom, oplopend tot +/- 35% (Moen, Tol, Winter & Steunebrink, 2006; Shin Splints, n.d.). Sportblessures, voornamelijk aan de onderbenen en rug, zijn op zijn minst bij 52% van de Veiligheid en Vakmanschap studenten aanwezig (Zimmermann, Harts & Helmhout, 2014).
Vraagstelling: In welke mate kan manuele lymfedrainage bijdragen aan de behandeling van het mediaal tibiaal stresssyndroom bij studenten in de opleiding Veiligheid en Vakmanschap op het MBO Amersfoort?
Methode: Met het literatuuronderzoek is gekeken naar welke symptomen bij het mediaal tibiaal stress syndroom zich voordoen en welke behandelingen er momenteel toegepast worden. De geraadpleegde literatuur is beoordeeld op basis van de (inclusie-)criteria van Verhoeven en de Cochrane lijst op de validiteit. Bij het praktijkonderzoek is er gebruik gemaakt van enquêtes bestaande uit 17 vragen, is een intake- en evaluatielooptest afgenomen en zijn er omtrekmetingen gedaan.
Resultaten: Uit het literatuuronderzoek komt naar voren, dat de pijn tijdens inspanning en de gevoeligheid bij aanraking zich aan de mediale rand van de tibia bevindt. Bij rust treedt wel verlichting op. Er is nog geen verschil in het vroege of gevorderde stadia van het mediaal tibiaal stress syndroom. Uit diverse literatuuronderzoeken komen meerdere behandelingen voor het mediaal tibiaal stress syndroom naar voren, namelijk onder andere: iontoforese, fonoforese, ultrasound, injecteren en shockwave therapie. De wetenschappelijke onderbouwing over deze therapievormen zijn nog niet overtuigend. Daarnaast worden ook behandelingen benoemd als: stretchen, een onderbeenbrace dragen en steunkousen.
Na het praktijkonderzoek is zichtbaar dat de klachten en de VAS-scores zijn afgenomen, gedurende de manuele lymfedrainage behandelingen. Als er gekeken wordt naar de afname bij de omtrekmetingen zijn hier minimale verschillen zichtbaar. Uit de enquête is naar voren gekomen dat de meerderheid van de patiënten de manuele lymfedrainage behandeling als prettig hebben ervaren.
Conclusie: Vanuit het literatuuronderzoek kan de conclusie worden getrokken, dat er verschillende behandelingen zijn voor het mediaal tibiaal stress syndroom, maar er geen concrete cijfers zijn in welke mate de behandelingen effect hebben.
Uit het praktijkonderzoek kan de conclusie worden getrokken dat manuele lymfedrainage als prettig wordt ervaren en een aanvulling kan zijn op de behandeling. Gezien er geen controlegroep mogelijk was, vanwege de beperkte onderzoektijd, kan er geen conclusie getrokken worden omtrent de vraagstelling. Wel was er zichtbaar dat de klachten en de VAS-scores gedurende de behandelingen zijn afgenomen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk