De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstudeerverslag in samenwerking met MRC Aardenburg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Afstudeerverslag in samenwerking met MRC Aardenburg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit verslag beschrijft de totstandkoming van een applicatie in CAREN om de stabiliteit van een persoon te meten en te trainen. CAREN staat voor Computer Assisted Rehabilitation ENvironment. De applicatie moet voor alle revalidanten uit Militair Revalidatie Centrum Aardenburg die op CAREN worden ingepland geschikt zijn.
Uit de analysefase blijkt dat er nieuwe inclusie- en exclusiecriteria voor de applicaties opgesteld dienen te worden. Er moet automatisch bijgehouden worden of iemand in of uit balans is.
Eisen met betrekking tot het benutten van de meerwaarde van CAREN zijn:
Gebruik maken van de brede loopband zodat het een dynamische applicatie wordt.
Gebruik maken van het grote oppervlak van de forceplates en gebruik maken van het motion-capture
systeem gekoppeld met de real- time feedback op het scherm zodat mensen uitgedaagd worden om te bewegen.
Ook heeft CAREN als meerwaarde de motion base die iemands evenwicht kan verstoren. Uit een pilot- meting blijkt dat het van voor naar achter (surge) bewegen van het platform als meest storend wordt ervaren.
Tijdens de analyse is ook aandacht besteed aan trainen van stabiliteit en platformbewegingen. Het feedforward systeem kan getraind worden doordat iemand op het scherm de platformbewegingen ziet aankomen. Het feedbackward systeem wordt aangesproken wanneer de platformbewegingen niet van te voren bekend zijn.
Door stabiliteit dynamisch te trainen kan er een terug koppeling gemaakt worden naar het dagelijks leven. Door het gebruik van onverwachte platformbewegingen kan gewenning worden voorkomen.
Ook wordt er zo voor gezorgd dat iemand niet op de platformbewegingen kan anticiperen. Om ervoor te zorgen dat de platformbewegingen echt onverwacht zijn kan er gebruik worden gemaakt van een koptelefoon met harde muziek zodat de motion base niet gehoord wordt.
Er is een nieuwe applicatie gemaakt genaamd "Stability" die het cijfer voor balans houden meet. "Stability" kan ook random platformbewegingen genereren. In de al bestaande applicatie "De gang"
(zie bijlage III) is de berekening van het cijfer geprogrammeerd. Applicatie "Hit" is aangepast zodat hier de random platformbewegingen in terug komen. In de evaluatie kwam naar voren dat de applicatie
goed werkt. De therapeuten zijn er erg tevreden mee. Wel blijkt dat de marker die midden op de voet geplakt moet worden erg gevoelig is voor plaatsverandering. De nieuwe waarde voor balans kan gebruikt gaan worden in vervolgonderzoek. Enkele voorbeelden hiervan zijn: is er daadwerkelijk een trainingseffect bij CAREN, zit er verschil in het feedforward en feedbackward systeem en kan het cijfer gebruikt worden bij valpreventie training voor ouderen. Het nieuwe meetsysteem voor balans gaat nog voor vele doeleinden gebruikt worden.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISH Bewegingstechnologie
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag
PartnersMilitair Revalidatie Centrum Aardenburg, Doorn
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk