De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beïnvloedt fietsen de executieve functies van de hersenen?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Beïnvloedt fietsen de executieve functies van de hersenen?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding: Onvoldoende lichaamsbeweging en langdurig zitten brengen veel nadelige gezondheidseffecten met zich mee. Om dit sedentair gedrag te verminderen bieden dynamische werkplekken een uitkomst. Dit onderzoek heeft als primair doel om te onderzoeken of de executieve functies van de hersenen worden beïnvloed tijdens het fietsen op een bureaufiets. Het secundaire doel is achterhalen of deze testen op 45% van de hartslagreserve (HRR) uitgevoerd kunnen worden, zodat medewerkers tijdens het werk kunnen voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Met behulp van de Short Memory Task en de Dual 2-Back test wordt dit getoetst.
Methode: 21 proefpersonen, waaronder studenten (N = 10) en medewerkers (N = 11) met een leeftijd tussen 20-67 jaar hebben geparticipeerd in dit onderzoek. Elke proefpersoon heeft drie metingen uitgevoerd, in drie verschillende condities die systematisch gevarieerd zijn. De condities waren als volgt: zitten op een bureaustoel, fietsen op eigen tempo op een bureaufiets en fietsen op 45% van de hartslagreserve op een bureaufiets. Bij elke conditie werd gekeken naar taakprestatie en de subjectieve beleving van taakprestatie en lichamelijke inspanning.
Resultaten: Er is een significant verschil gevonden bij de nauwkeurigheid van de Short Memory Task wanneer er
gekeken werd naar zitten op een bureaustoel en fietsen op 45% van de hartslagreserve. Dit verschil is
verwaarloosbaar klein. De hartslagreserve tussen de proefpersonen varieerde van 42-60% bij de conditie fietsen op 45% van de HRR . De proefpersonen ervaarden het fietsen op 45% van de hartslagreserve als fysiek zwaar.
Conclusie: Fietsen op een bureaufiets heeft geen invloed op de executieve functies van de hersenen. Wanneer men aan het werk is, kan met behulp van een bureaufiets gewerkt worden op een matige intensiteit, maar dit is niet wenselijk. Of de Nederlandse Norm Gezond Bewegen behaald kan worden zonder invloed uit te oefenen op de taakprestatie met een bureaufiets dient verder onderzocht te worden.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk