De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Leantrike

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Veel ouderen met stabiliteitsproblemen kunnen niet meer fietsen op een gewone fiets. Om toch te kunnen blijven fietsen wordt een driewieler aangeraden. Vaak krijgen ouderen de besturing van de driewieler niet onder de knie waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan en stoppen ze helemaal met fietsen waardoor veel lichamelijke beweging verloren gaat.
Het doel van dit afstudeerproject was het ontwerpen en vervaardigen van een driewieler met één voorwiel en twee achterwielen waarbij de besturing hetzelfde is als bij een gewone fiets.
Om inzicht te krijgen wat het verschil is tussen een normale fiets en een driewieler is er analyse uitgevoerd naar de besturing van beide voertuigen. Uit deze analyse kwam naar voren dat om een driewieler hetzelfde te besturen als een gewone fiets het frame moet kunnen kantelen ten opzichte van verticaal.
Verdere analyse heeft een lijst met eisen en wensen opgeleverd, aan de hand van deze lijst is begonnen met ontwerpfase. Er is begonnen met het maken van een morfologische kaart, waarbij oplossingen zijn bedacht voor de verschillende onderdelen van de driewieler. Door de verschillende oplossingen met elkaar te bundelen zijn er drie concepten ontstaan. Met gebruik van de kardinale methode is het eindconcept gekozen. Het eindconcept is verder uitgewerkt met het programma SolidWorks. Nadat het ontwerp klaar was, is begonnen met het vervaardigen van het prototype.
Het prototype is geëvalueerd aan de hand van de gestelde eisen uit de analysefase. Daarnaast is het in de praktijk getest door twee personen uit de doelgroep.
Na de evaluatie zijn er discussiepunten opgesteld en hierop zijn aanbevelingen gegeven. Zo is bij het eerste prototype nog niet mogelijk de kanteling te blokkeren tijdens het stilstaan of langzaam rijden. Daarnaast is de driewieler op dit moment te zwaar voor de doelgroep.
Na de afstudeerperiode kan worden geconcludeerd. Dat het ontwerp en prototype zich in de begin fase van een productontwikkeling bevinden. Maar dat na het testen is gebleken dat het kantelsysteem werkt en de besturing van de driewieler sterkt te vergelijken is met een gewone fiets.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISH Bewegingstechnologie
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Den Haag
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk