De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zolang ik bezig ben hoef ik niet aan die shit te denken!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zolang ik bezig ben hoef ik niet aan die shit te denken!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De basis van dit onderzoek ligt in de behoefte van stichting MensGoed om duidelijkheid te krijgen over hoe zij een dagactiviteitencentrum kunnen ontwikkelen. Stichting MensGoed biedt intensieve ambulante zorg aan chronische psychiatrische cliënten. De stichting is 24 uur en zeven dagen per week bereikbaar voor zijn cliënten.

Dit onderzoek wordt gedaan omdat stichting MensGoed heeft ontdekt, dat de cliënten behoefte hebben aan een zingevende dag invulling. De stichting zit in een oriënterende fase met betrekking tot de ontwikkeling van een activiteitencentrum. Aan het begin van dit onderzoek was er een denktank, die zich bezig hield met dit onderwerp. De onderzoeker is bij een aantal van deze vergaderingen geweest. Het werd de onderzoeker duidelijk , dat de specifieke behoefte van cliënten op het gebied van dag-activering niet helder was.
Vanuit deze aanleiding is er binnen dit onderzoek gekeken naar welke type activiteiten de cliënten behoeften hebben.

“Wat zijn de behoeften van de cliënten van Stichting MensGoed met betrekking tot een dagactiviteitenaanbod?”

Uit het onderzoek blijkt dat de behoeften van de cliënten in twee subgroepen zijn in te delen. Deze zijn: De primaire behoeften en de secundaire behoeften. Onder de primaire behoeften verstaat de onderzoeker: afleiding, dag-structuur, zingeving en sociale aspecten. Deze behoeften kwamen in alle interviews in meer of mindere mate aan bod. Elk geïnterviewde cliënt gaf aan dat deze behoeften een belangrijke rol speelde binnen het hebben, of volgen van een dagbesteding.

Opvallend is dat de secundaire behoeften ver uiteenlopen. Misschien wel zo ver dat deze niet in één enkel activiteitencentrum ondergebracht kan worden. Dat zou betekenen dat er dus individueel een passende dagbesteding gevonden moet worden. Tevens blijkt dat een zinvolle dagbesteding meer karakter gebonden lijkt dan stoornis gebonden.

Het lijkt de onderzoeker het best om een individueel plan per cliënt te maken op het gebied van dagbesteding. Op deze manier kan per cliënt bekeken worden waar zijn behoeften liggen en wat daar eventueel het best bij aansluit. Waarbij de onderzoeker voorstelt hier met een jobcoach te gaan werken.

Er kan eventueel verder onderzoek gedaan worden naar het nog op te zetten dagactiviteiten centrum, waarbij stichting MensGoed onderzoekt of er partners zijn die hierin willen samenwerken en wat de veranderingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) betekent voor het nog op te zetten activiteitencentrum.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingSP Sociaal Pedagogische Hulpverlening
AfdelingAcademie voor Sociale Professies
PartnerStichting MensGoed
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk