De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zijn de sit-to-stand parameters van de MoveTest valide?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zijn de sit-to-stand parameters van de MoveTest valide?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De MoveTest is een analyse systeem dat gebruikt wordt om veelgebruikte klinische testen geïnstrumenteerd uit te voeren. De metingen van de MoveTest worden afgenomen met een inertial measurement unit (IMU). De IMU wordt met een elastische band op de onderrug bevestigd en bevat een 3-assige acccelerometer, 3-assige gyroscoop en 3-assige magnetometer.
Dit onderzoek is een pilot onderzoek, gefocust op het valideren van de parameters van de sit-to-stand test (STS test) bij jongvolwassenen, berekend met de MoveTest. Zijlstra et al. hebben ook onderzoek gedaan naar de sit-to-stand parameters, maar de parameters romphoek en verticale snelheid hebben zij niet onderzocht. Ook is het protocol dat Zijstra et al. hebben gebruikt, niet vergelijkbaar met de protocollen die het meest worden gebruikt in de klinische praktijk. Bij het gebruik van de STS test worden twee typen testen uitgevoerd: Gebaseerd op een vast aantal herhalingen waarbij de tijd wordt gemeten (time-based) en gebaseerd op een vaste tijd waarbij de herhalingen worden gemeten (repetition-based). De onderzoeksvraag luidde daarom: Zijn de sit-to-stand test parameters, berekend door de MoveTest bij jongvolwassenen, bij zowel een time-based meting als een repetition-based meting valide? De hypothese was dat de berekeningen van alle sit-to-stand parameters bij zowel een time-based meting als een repetition-based meting valide zijn, behalve de opsta tijd.
De onderzochte parameters zijn het aantal uitgevoerde herhalingen, de totale tijdsduur, de subtijdsduren van de sit-to-stand en de stand-to-sit, timing van de start en het einde van de transities, het romphoek signaal en het verticale snelheid signaal. De proefpersonen zijn met zowel de MoveTest als de Optitrack tegelijk gemeten, waarbij de Optitrack data-analyse de gouden standaard was. Er is één Optitrack clustermarker op de IMU geplaatst. De proefpersoon heeft in totaal zes testen uitgevoerd: de 5x STS test en de 30sec STS test, beide op een langzame snelheid, een zelfgekozen comfortabele snelheid en op maximale snelheid.
De totale tijd van de MoveTest komt matig tot goed overeen met de Optitrack voor de comfortabele en hoge uitvoeringssnelheden (ICC=0,74 en ICC=0,77, respectievelijk). Het totaal aantal sit-to-stands heeft de MoveTest het best gemeten bij de protocolonderdelen op een comfortabele snelheid.
De Optitrack heeft voor de parameters sit-to-stand tijdsduur en stand-to-sit tijdsduur bij alle protocolonderdelen langere tijden gemeten dan de MoveTest. De oorzaak hiervan ligt in de timing van de start- en stopmomenten van de transities. De startmomenten van een transitie heeft de Optitrack eerder bepaald dan de MoveTest, terwijl het tijdsverschil tussen de stopmomenten ongeveer 0s is. De Root Mean Square Error als percentage van het totale bereik van het Optitrack signaal (%RMSE), ligt voor zowel het romphoek signaal als het verticale snelheid signaal lager dan 10% bij alle protocolonderdelen.
Alle parameters, behalve het aantal sit-to-stands, zijn voor één of meerdere protocolonderdelen als valide beschouwd bij het vergelijken van de MoveTest parameteranalyse met de Optitrack analyse. Ook de opsta tijd is, op protocolonderdeel 4 na, als valide beschouwd, in tegenstelling tot de verwachting aan het begin van dit onderzoek. De parameters romphoek en verticale snelheid die in het onderzoek van Zijlstra et al. niet zijn onderzocht, zijn ook valide. Alleen voor de parameter ‘stopmomenten stand-to-sit’ is er een verschil tussen de 5x STS test en de 30sec STS test.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerMcRoberts B.V., Den Haag
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk