De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Validatie van de Activ8 activiteiten monitor

het onderscheiden van zittende en liggende activiteiten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Validatie van de Activ8 activiteiten monitor

het onderscheiden van zittende en liggende activiteiten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling: CVA-patiënten lopen een groot risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen door fysieke inactiviteit. Door objectief beweeggedrag te meten met behulp van de Activ8 activiteitenmonitor kan het beweeggedrag van de patiënt in kaart gebracht worden. De Activ8 is nog niet gevalideerd met de nieuwe aanpassingen voor zittende en liggende activiteiten. Voordat dit systeem voor klinische doeleinden ingezet kan worden, zal er een validatiestudie uitgevoerd moeten worden.
Vraag en doelstelling: Het doel van dit onderzoek was om de validiteit van de Activ8 te testen bij het onderscheiden van zittende en liggende activiteiten. Om deze doelstelling te bereiken is er een onderzoek uitgevoerd met behulp van de volgende hoofdvraag:
Wat is de validiteit van de Activ8 bij het onderscheiden van zittende en liggende activiteiten?
Methoden: In dit onderzoek is er een observationele validatiestudie uitgevoerd bij 10 gezonde volwassenen met een leeftijd tussen de 18 en 65 jaar. De participanten hebben zit- en ligactiviteiten uitgevoerd volgens een vastgesteld meetprotocol. De Activ8 was bevestigd op de processus xiphoideus. Tijdens de meting zijn de activiteiten gefilmd en daarna geanalyseerd (gouden standaard). De activiteitcategorieën zijlig, ruglig, buiklig, sedentair gedrag en hoge intensiteit zijn geanalyseerd. Hieruit zijn de volgende primaire uitkomsten berekend: percentage van overeenstemming, sensitiviteit en voorspellende waardes van alle activiteitcategorieën.
Resultaten: De overeenstemming tussen Activ8 en video analyse is 94,4% (tussen een bereik van 87,2 tot 98,2). De sensitiviteitscores en voorspellende waardes van de activiteitcategorieën variëren tussen 87,7 tot 100%.
Conclusie: Het Activ8 systeem blijkt een valide meetinstrument te zijn om onderscheid te maken tussen liggende en zittende activiteiten.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnersHaagse Hogeschool, Expertisecentrum Bewegingstechnologie (ECBT)
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk