De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De huidtherapeut in een verzorgingshuis

Een onderzoek naar welke aanvullende bijdrage een huidtherapeut kan leveren binnen het mr. L.E. Visserhuis, met betrekking tot oedeemtherapie bij personen met een leeftijd boven de vijfenzestig jaar

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De huidtherapeut in een verzorgingshuis

Een onderzoek naar welke aanvullende bijdrage een huidtherapeut kan leveren binnen het mr. L.E. Visserhuis, met betrekking tot oedeemtherapie bij personen met een leeftijd boven de vijfenzestig jaar

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Ouderen komen, door de veranderingen die de laatste jaren optreden binnen de zorg, met ernstigere klachten terecht in verpleeg- en verzorgingshuizen. Door deze verandering zijn de kennis en ervaring van zorgverleners niet in overeenstemming met de zorgbehoefte van ouderen. Het blijkt dat op dit moment één derde van de medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen regelmatig werkt met onervaren of onvoldoende opgeleide collega’s. In dit afstudeeronderzoek is onderzoek gedaan naar de zorgbehoefte van ouderen met betrekking tot oedeemtherapie en de uitvoering van oedeemtherapie in het mr. L.E. Visserhuis om in kaart te brengen of een huidtherapeut hieraan een aanvullende bijdrage kan leveren.
De hoofdvraag die beantwoord is door het uitvoeren van dit onderzoek luidt: ‘Welke aanvullende bijdrage kan een huidtherapeut leveren binnen het mr. L.E. Visserhuis, met betrekking tot oedeemtherapie bij bewoners met een leeftijd boven de vijfenzestig jaar?’ Er is antwoord verkregen op deze hoofdvraag door het uitvoeren van literatuur- en praktijkonderzoek. De databanken die zijn gebruikt voor het literatuuronderzoek zijn Google Scholar, hbo-kennisbank en Pubmed. Het praktijkonderzoek dat is uitgevoerd is een observatieonderzoek.
Uit het literatuur- en praktijkonderzoek blijkt dat de behandelingen, met betrekking tot oedeemtherapie, die kunnen worden toegepast bij personen met een leeftijd boven de vijfenzestig jaar intermitterende pneumatische compressie (IPC), het dragen van therapeutisch elastische kousen (TEK), zwachtelen en ademhalings- en bewegingsoefeningen (oefentherapie) zijn. Door middel van observaties die zijn opgesteld, naar aanleiding van het literatuuronderzoek naar de uitvoering van deze behandelmogelijkheden, is ondervonden dat binnen het mr. L.E. Visserhuis de behandelingen die worden toegepast bij oedeemtherapie het aan- en uittrekken van TEK en zwachtelen zijn. De uitvoering van deze behandelingen binnen het mr. L.E. Visserhuis verloopt niet zoals in de literatuur beschreven staat en wordt niet ondersteund door een richtlijn. Omdat een huidtherapeut niet fulltime werkzaam kan zijn binnen het mr. L.E. Visserhuis, omdat daar te weinig oedeemtherapie voor wordt aangeboden, kan een huidtherapeut door middel van directe en/of indirecte kennisoverdracht de kennis en vaardigheden met betrekking tot deze behandelingen delen. Door deze kennisoverdracht zal de oedeemtherapie die aangeboden wordt binnen het mr. L.E. Visserhuis geoptimaliseerd worden.
De aanvullende bijdrage die een huidtherapeut kan leveren, op het gebied van behandelingen, binnen het mr. L.E. Visserhuis met betrekking tot oedeemtherapie bij personen met een leeftijd boven de vijfenzestig is het opmeten van TEK. Verder kan een huidtherapeut directe en/of indirecte kennisoverdracht aanbieden over IPC, ademhalings- en bewegingsoefeningen (oefentherapie), zwachtelen en het aan- en uittrekken van TEK.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
Partnersmr. L.E. Visserhuis, Den Haag
Jaar2017
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk