De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het burgerpanel als e-participatie tool

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het burgerpanel als e-participatie tool

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze onderzoeksscriptie wijst uit dat het burgerpanel als e-participatie tool effectief kan worden ingezet. De integratie van social media bij dit nieuw type panel tilt het instrument naar een hoger niveau. De kenmerken van een traditioneel burgerpanel worden hierbij behouden. De gemeente Voorschoten verzocht om het onderzoek; zij wilde haar burgerparticipatie verbeteren en tegelijk het gebruik van de veelbelovende social media intensiveren.

E-participatie middels een burgerpanel zorgt voor een verbetering van participatie: meer burgers delen op een interactieve wijze hun (ervarings)deskundigheid. De doelen van gemeentelijke burger-participatie, namelijk het verbeteren van het beleid, het creëren van draagvlak en het versterken van de democratie worden hiermee geëvenaard en vervuld. Bovendien komt men tegemoet aan de parti-cipatiebehoefte van de burger. Een convenant met het panel moet de politiek verplichten tijdig op de rapporten van het panel te reageren. Het panel zou ook zelf (lokale) beleidsvraagstukken moeten kunnen aandragen voor onderzoek.

De burger lijkt graag social media te gebruiken bij het reageren op een panel. Een projectleider zou het panel samen met een kerngroep moeten begeleiden. Hoewel het panel in het begin enkel social media gebruikt, zou er naar behoefte een online participatieplatform en pagina's op sociale net-werksites moeten worden.
Het onderzoek beslaat een vrij nieuw terrein. Deze scriptie wordt samen met een adviesrapport aan de gemeente aangeboden.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingESC Communicatie
AfdelingAcademie voor European Studies & Communication
PartnerGemeente Voorschoten
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk